Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Европейска инициатива ще подпомага дигитализацията на предприятията

Български малки и средни предприятия ще имат достъп до експертно знание в областта на технологиите, инструменти за развитие и тестване на дигитални технологии, както и услуги, свързани с финанси и иновации, благодарение на консултанта PwC u Оксфордския университет за иновации Оxentia. Програмата Smart Factories е поверена на двете организации от Европейската комисия. Тя разполага с бюджет от 1,8 милиона евро и ще продължи 18 месеца.

Крайният срок за кандидатстване е 22 октомври, като избраните организации ще имат възможност да се включат в редица работни срещи и обучения, които ще ги развият като ефективни и устойчиви дигитални иновационни хъбове (ДИХ).

Проектът е насочен към подпомагане изграждането на инфраструктура от ДИХ в новите държави-членки на ЕС, включително България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Според организаторите целта е да допринесе за дигитализирането на индустрията в избраните страни, където употребата и интеграцията на технологии в бизнеса до момента е ограничена.

В рамките на проекта ще бъдат идентифицирани организации, които са или биха могли да се развият в дигитални иновационни хъбове. 30 от тях ще бъдат подпомогнати за да развият компетенциите и дейностите си.

Предвижда се още анализиран на текущото състояние на дигиталната инфраструктура в Източна Европа и формулиране на ясни и целенасочени препоръки за насърчаване на индустриалния растеж и конкурентоспособността.

Инициативата е предназначена за широк кръг от организации – от университети и изследователски и технологични центрове, през инкубатори и акселератори, подпомагащи стартиращи компании, до клъстерни организации и индустриални асоциации, представляващи компании от частния сектор. Възможност за участие имат и структури в публичната администрация, които „разбират важността на иновациите и развиват специализирани „smart” планове“, поясняват от PwC.

Източник: http://computerworld.bg/51641_evropejska_iniciativa_shte_podpomaga_digitalizaciyata_na_predpriyatiyata/

 

Banner 468 x 60 px