Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Eдна успешна инициатива в подкрепа на младежкото предприемачество

 

 

Проект „Start-up Academy България и Македония“ – една успешна инициатива в подкрепа на младежкото предприемачество в общия трансграничен район на двете държави завършва през януари 2018 година

Проект „Повишаване на потенциала за предприемачество и перспективите за заетост на младите хора чрез изграждане на капацитет и работа в мрежа” или накратко Start-up Academy, който се изпълнява от Сдружение Бизнес информационен и консултантски център - Сандански в сътрудничество с Туристически съюз – Струмица и с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез ИНТЕРРЕГ – ИПП програма за трансгранично сътрудничество България –Македония навлезе в своята заключителна фаза.

Проектът се реализира от средата на месец октомври 2016 година, като в рамките на неговото изпълнение бях проведени редица дейности в подкрепа на развитието на младежкото предприемачество, чрез изграждането на специфични умения за стартиране на бизнес, изграждане на капацитет и работа в мрежа на млади хора от България и Македония.

Проект Start-up Academy стартира с провеждането на детайлно изследване и анализ на  съществуващата среда в трансграничния регион по отношение на развитието на младежкото предприемачество, като предостави на екипа на проекта ценна информация за нуждите, възможностите и ограниченията за развитие и подкрепа на младите предприемачи в региона.

В началната фаза на проекта, в Сандански, Гоце Делчев и Струмица бяха открити Информационно-консултантски бюра /YOUth CLUBs/, в рамките на които експерти предоставяха безплатни и професионални съвети, информация, консултиране и менторство за подготовка, стартиране и развитие на бизнес идеи или на вече съществуващи фирми. Във всяко от бюрата, младежи на възраст от 16 до 29 години имаха достъп до безплатно информация и консултантски услуги за стартиране на бизнес, възможности за финансиране и  работа в мрежа. Тези бюра ще продължат да функционират и след приключването на проекта.


Като част от дейностите на проекта на 2-ри и 3-ти юни 2017 г. в град Сандански се проведе дискусионен форум на тема „Развитие и подкрепа на младежкото предприемачество в трансграничния район – предизвикателства в образованието и предприемаческата култура на младите хора“. Целта на събитието бе да предостави платформа за обсъждане на актуалните проблеми и предизвикателствата, стоящи пред младежкото предприемачество – в частност образователна система и предприемаческа култура на младите хора от трансграничния район. В събитието и последвалите дискусии се включиха 45 представители на образователни институции, НПО, бизнес подпомагащи организации и представители на местна власт от България и Македония. По време на семинарната част на форума бяха представени основните цели и дейности на проекта, както и резултатите от детайлно проучване по актуалните проблеми пред развитието на младежкото предприемачество в трансграничния район на двете държави.

В периода 12 април – 22 май 2017 година 2017 година, паралелно, в България и Македония се проведе конкурс за най-добра младежка бизнес идея. В рамките на конкурса взеха участие над 60 младежи от област Благоевград, които представиха 32 идеи за създаване на собствен бизнес.  В конкурса се включиха младежи на възраст 16 – 29 години, ученици и студенти от област Благоевград. В периода 29.05 – 02.06.2017 г. , жури от експерти с дългогодишен опит в управлението, бизнес планирането и финансирането на малък и среден бизнес оцени постъпилите бизнес идеи и определи най-добрите бизнес идеи. Победителите в конкурса от двете държави се включиха в серия от обучения на Академията за предприемачество „Start-up Academy”, които се проведоха в България и Македония.


Първия етап от Академията за предприемачество  (Start-up Academy) – четиридневно обучение на тема „Млади и успешни – мисията възможна“ се проведе в периода 19 – 22 юни 2017 г. Комплекс „Боже име“, с. Балдево, община Гоце Делчев.

В обучението взеха участие 20 младежи – ученици и студенти от Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог, Благоевград, Симитли и Белица, чиито бизнес идеи (индивидуални и екипни) бяха отличени, като най-перспективни и иновативни в рамките на конкурса за бизнес идеи. Младежите работиха усилено за развитие на предприемаческите си идеи, успяха да осъществят следващата крачка към реализиране на мечтите си и доказаха, че създаването на успешен бизнес от млади хора в трансграничния район не е непостижима цел. Получиха менторство и почерпиха знания от експерти с дългогодишен опит в сферата на предприемачеството и стартирането на бизнес. Обучението премина през няколко етапа, които бяха систематизирани в отделни обучителни модули – мотивация, умения, ориентиране, финансиране и подкрепа.


Първият етап на Академията за предприемачество в Македония (Start-up Academy) се проведе в периода 16-19 септември в град Струмица. В обучението взеха участие 22 младежи – победители в Конкурс за бизнес идеи „Start-up Academy“, чиито идеи за собствен бизнес (индивидуални и екипи) бяха предварително класирани от жури, състоящо се от експерти с дългогодишен опит в областта на управлението и финансирането на малък и среден бизнес.


В периода от 3 до 5 ноември 2017 г. в китното македонско градче Дойран се проведе втория етап на Академията за млади предприемачи „StartUP Academy България - Македония“ - Тридневна открита лаборатория по предприемачество за младежи от България и Македония на тема „Започни собствен бизнес“. Във втората фаза на Академията се включиха най-добрите двадесет младежи – ученици и студенти от България и Македония, които успешно преминаха през първия етап на Академията – четиридневните обучения по предприемачество в България (19-21 юни 2017 г.) и в Македония (16-19 септември 2017 г.). В рамките на три дни младежи от двете държави работиха върху изграждане на собствените си идеи за бизнес под зоркия поглед на ментори, учители и експерти в бизнес планирането и управлението на проекти. В края на обучението всеки получи сертификат за участие и правото да представи своята бизнес идея на Финалната конференция на проекта.

 


На 30-ти ноември и 1-ви декември в град Сандански се проведе заключителната конференция на проекта, в рамките на която финалистите в Академията за предприемачество „Start-up Academy” oт България и Македония представиха своите завършени бизнес идеи пред представители на местния бизнес, водещи социални и бизнес инициативи като Junior Achievement, фондация “Reach for Change” - България и Фондация „Каузи“ – България, техните учители и ментори. Участниците в Академията получиха грамоти за участие и много награди от организаторите на проекта.

 

За нас, екипът на Сдружение Бизнес информационен и консултантски център – Сандански, нашите партньори от Туристически съюз – Струмица и Бизнес инкубатор – Гоце Делчев бе истински вдъхновяващо да се срещнем, сприятелим и работим с толкова интелигентни, мотивирани и усмихнати млади хора от България и Македония. Искрено се надяваме, че участието в Академията за всеки един от вас ще бъде само първата крачка по трудния, но вълнуващ път към успеха!

До нови Start-up срещи!

 

 

Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския съюз. Съдържанието на тази публикация е отговорност единствено на Сдружение Бизнес информационен и консултантски център – Сандански и по никакъв начин не отразява позицията на Европейския съюз или на Управляващия орган на програмата.

Последно променена вПонеделник, 01 Януари 2018 19:44
Banner 468 x 60 px