Вход
обновено 4:40 PM EEST, Sep 15, 2019

ООН ще подкрепи български проекти за градско развитие

Приоритетни за България са интегрираното градско развитие, децентрализацията и жилищната политика.

България, заедно с Малайзия, Бахрейн, Ангола и Парагвай, ще получат финансиране по съвместен проект на ООН чрез програмата „Хабитат“ за проследяване на интегрираните инвестиции в градовете и жилищната политика. Това стана ясно по време на първата съвместна среща на участващите държави и партньори в проекта „Укрепване на капацитета на националните и местните власти за формулиране и прилагане на жилищни политики и стратегии“, в която участие взе зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Срещата се състоя в рамките на Деветото издание на Световния градски форум, който се провежда в Куала Лумпур, Малайзия. На нея бе представен проектът, както и работен план за осъществяване на дейности през следващите 2 години, какъвто е срокът за изпълнението му.

Зам.-министър Деница Николова е изказала своите благодарности към представителите на програма „Хабитат“ на ООН за включването на България в проекта за укрепване на капацитета на националните и местните власти, които да могат да формулират и прилагат интегрираните градски стратегии и в частност жилищна политика в подкрепа на изпълнението на целите за устойчиво развитие. „Темата за жилищното осигуряване трябва да бъде призната като един от основните приоритети в градското развитие“, отбеляза зам.-министър Николова.

Зам.-министър Николова е обърнала внимание, че за Министерството на регионалното развитие и благоустройството и българското правителство приоритетни са интегрираното градско развитие, стартирането на дейности в областта на децентрализацията и жилищната политика.

Тя е запознала участниците с част от спецификите на жилищния сектор в България и е посочила, че 96% от собствеността е частна. Пред участниците във форума зам.-министър Николова е обяснила, че в България е разработена и успешно се изпълнява програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, в която държавата инвестира 2 млрд. евро от държавния бюджет. В допълнение над 200 млн. евро са средствата, които са предоставени от Оперативната програма „Региони в растеж“ в подкрепа на мерките за постигане на по-висока енергийна ефективност.

С изпълнението на дейностите по проекта се очаква да се даде възможност чрез анализи, обмяна на опит и добри практики да се създадат модели за успешно надграждане на постигнатите резултати в градското развитие и жилищна политика. В хода на изпълнението, "Хабитат" ще предостави външна експертиза, която да допринесе за успешното реализиране на проекта.

Програмата на Организацията на обединените нации (UN-Habitat), насърчава устойчивото развитие на населените места и устойчивото градско развитие чрез разработване на политики, изграждане на капацитет, генериране на знания и укрепване на партньорствата между правителствата и гражданското общество. Програмата има и за цел да популяризира социално и екологичноустойчиви градове.

Banner 468 x 60 px