Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

ДОМИНО е истинска история на успеха

ДОМИНО е вече истинска история на успеха – така президентът на Швейцария Дорис Лойтхард определи българо-швейцарския проект за навлизане на дуалното образование в България на осмото, последно заседание на Форума за дуално образование. Форумът действа от септември 2015 в рамките на проекта ДОМИНО, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Дуалната система в образованието се е доказала като успешна в Швейцария и швейцарските младежи са част от този успех, изтъкна президентът Лойтхард. Над 75 процента от младите швейцарци се насочват към професионално образование, като университетското образование не затваря врати за тях. България по думите й трябва да намери своя път към дуалното обучение, но партньорството между бизнеса, училищата, синдикатите, местните власти, НПО-секторът и другите заинтересовани вече е част от успеха. Президентът Лойтхард потвърди швейцарската подкрепа за навлизането на швейцарското образование в България.

Ако България трябва да има приоритет, то това е образованието, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той благодари, че Швейцария не само инвестира средства в съвместния проект за дуално образование, но и предава опита си.  Като успех на проекта вицепремиерът посочи ангажираността на бизнеса към навлизането на дуалното образование. „ДОМИНО стартира като проект, трябва да се превърне в държавна политика“, изтъкна вицепремиерът Дончев.

Качествените резултати в образованието идват с партньорство, посочи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите й ДОМИНО е изключително успешен: по план трябваше да обхване 15 професиални гимназии, но след първите две години на петгодишния проект те са вече 32.

Основната тема на дискусиите на последното заседание на Форума бe „Осигуряване на устойчивост на дуалното професионално образование в България“.Форумът излезе с три конкретни предложения за устойчивост на ДОМИНО: звено в Дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН да поеме дейността по навлизане на дуалното образование в България; Националната координационна група да стане постоянно действаща; създаване на мрежа на местно и национално ниво за координация и обмяна на опит по въпросите на професионалното образование с акцент дуалното образование.

Преди закриването на Форума ученици от дуални паралелки в Перник и Казанлък, представители на бизнеса и институциите имаха неформална среща с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, вицепремиера Томислав Дончев и заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

За няколко ученика от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски” – гр. Перник 2 ноември ще  остане незабравим ден: те участваха в готвенето на официалния обед за президентите на Швейцария и България Дорис Лойтхард и Румен Радев и получиха специални поздравления от тях.

http://www.swiss-contribution.bg

Последно променена вВторник, 06 Март 2018 18:56

Banner 468 x 60 px