Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Съветът приема правила за трансграничната доставка на колетни пратки, за да стимулира електронната търговия

ЕС стимулира електронната търговия, като улеснява потребителите и бизнеса да сравняват различните цени за доставка в рамките на Съюза. Наред с това регулаторните органи ще разполагат с по-големи правомощия за наблюдение на този сложен пазар. Новите правила бяха приети днес от Съвета след постигнатото временно споразумение с Европейския парламент от 13 декември 2017 г.

"С тези правила информацията относно различните възможности за доставка на колетни пратки ще стане по-достъпна, включително услугите за проследяване на пратката, които са важни за електронната търговия. С приемането на тези правила се въвежда още един ключов елемент от цифровия единен пазар на ЕС."

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България

Реформата предвижда тарифите за доставка да се публикуват на уебсайт, което ще помогне на потребителите да изберат най-изгодните цени. По-голямата прозрачност следва да създаде конкурентен натиск, което да доведе до понижаване на цените, които не могат да бъдат оправдани с обективни фактори. Очаква се новите правила да облагодетелстват по-специално потребителите и търговците на дребно, които не са в позицията да договарят по-изгодни цени.

Прочетете цялото прессъобщение тук.

Към страницата за заседанията посетете сайта на Съвета на Европейския съюз.

https://eu2018bg.bg/bg/news/832

Banner 468 x 60 px