Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Лъч надежда! "Форд" създаде прозорец за автомобил, през който незрящи могат да виждат

Едно от удоволствията на шофирането неизменно се крие в наблюдаването на постоянно сменящият се пейзаж на природата. Удоволствие, което вече може да се преживее и от незрящи хора.

Автомобилният гигант „Форд“ разработи нов прозорец за автомобил, който позволява на хората с нарушено зрение да усетят заобикалалящата ги среда.

Прототипът на „умния“ прозорец се нарича „Усети гледката“ (Feel the View), устройството прави снимка с помощта на външна камера, която превръща във високо контрастни изображения от сивата скала.

Тези изображения се възпроизвеждат на стъклото, като се използват специални светодиоди (подобни на брайловата азбука). Когато пътникът докосне изображението, различни нюанси на сивото вибрират с диапазон от 255 интензитета. Идеята е, че незрящите пътници могат да докоснат пейзажа и да използват различната интензивност на вибрациите, за да създадат в съзнанието си как изглежда той.

Умният прозорец също така има гласов асистент, който чрез използването на изкуствен интелект, може да опише каква е гледката отвън (например: „снежна планина").

Според Кралския национален институт на слепите хора подобен прозорец може само да направи живота им още по-щастлив и комфортен, като ще им покаже природата, от която са заобиколени.

Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките и неговият екип, също успяват да подобрят живота на незрящите. Като създават и патентоват брайлов екран за таблети и телефони.

Иновацията при нас е тази, че стремежът е в една по-голяма матрица да показваме не само букви и цифри, т.е. символи което е решен проблем за брайловите дисплеи, но да показваме графични символи, а именно прости графики, икони на Windows, а напоследък вече се занимаваме и с по-големи графични обекти като обекти на културно-историческото наследство.

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px