Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Пиете ли вино? България спечели 44 медала на „Световното по вино“ и е Топ 10 по отличия!

Четиридесет и четири медала донесоха българските вина от 25-ото издание на „Световното по вино“ - Concours Mondial de Bruxelles. То се проведе в Пекин от 10 до 14 май.  За трета поредна година страната ни печели най-високото отличие Голям златен медал (Grand Gold Medal), като тази година ние сме и единствена държава в Източна Европа отличена с медал в тази категория. Освен с него българските винопроизводители си тръгнаха с още 15 златни и 28 сребърни медала.

За трета поредна година страната ни попада и в Топ 10 по брой отличия в света. А тази година България е и единствената източноевропейска страна, която влиза в топ 10.

Тридесет от отличията ни са за червено вино, десет за розе и четири за бяло вино. Най-много медали спечелиха винопроизводителите от Тракийската низина. Най-много медали страната ни получила за международните сортове - каберне, совиньон, сира, мерло и пино ноар. Българските сортове мавруд и рубин са отличени съответно с по 3 и 1 медала.

Тридесет и девет държави от шест континента бяха наградени на тазгодишното издание на „Световното по вино“, в което България участва с 123 мостри от 32 български винопроизводители.

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px