Вход
обновено 7:22 PM EET, Nov 11, 2019

Нова дестинация за дигиталните номади

България може да създаде условия за ускорено развитие на високи технологии, иновации и изкуствен интелект, смята предприемачът Милко Памукчиев.

Дигиталната трансформация е необратим процес. Тя крие много рискове, но предлага и възможности. Особено за онези инвеститори, които успеят да открият добра ниша и да хванат силата на вълната, даваща предимство на първите.

В задънена улица

Когато се инвестира с „розов” поглед в бъдещето, обикновено скоро след това идва период на отрезвяване. Тогава например се разбира, че построеният хотел в сезонен курорт не е очакваната манна небесна. Банско стана утвърдена световна ски дестинация, но вече страда от презастрояването и от факта, че разполага засега с един-единствен кабинков лифт. Множество инвеститори за сравнително кратък период преобразиха малкото градче в голям курорт с огромна леглова база и туристите, които епизодично идват през уикенда да карат ски, не са достатъчни, за да я запълнят. „Проблемът е сериозен и неговото решение е като да се намери лекарство срещу рак”, коментира Милко Памукчиев, собственик на апартаментен комплекс „Снежна перла”. Според него всеки предприемач и инвеститор трябва да открие верния път за своята инвестиция към нейното ново бъдеще и да й вдъхне нов живот. Но как? За привличането на нова категория клиенти е необходимо да се предложат нови атрактивни продукти и нова визия.

Как да ни забележат

 

Канарските острови са се превърнали в своеобразна столица на дигиталните номади. Там са се събрали хора от цял свят, които намират отлични условия за живот и за работа. Според Милко Памукчиев Банско също има потенциал да се превърне в привлекателна европейска дестинация за дигитални номади и вече има такива хора, пренесли се там. Като цяло те търсят ниска цена на живот, екологична храна, чист въздух и добри възможности за работа от дистанция. Някои от фрийлансърите са регистрирали свои фирми в България, за да се възползват от ниското данъчно облагане. Необходимо е да бъдат намерени и убедени, че това наистина е тяхното място. Вниманието им може да бъде привлечено, например, чрез конференции и презентации, които да изострят любопитството им към новите възможности. Традиционните рекламни подходи едва ли ще ги накарат да излязат от зоната им на комфорт. „Ако видя реклама, която просто да ме кани да отида в Уганда, защото там ще живея много добре, ще я подмина, без дори да се замисля дали си струва”, коментира предприемачът. За да стане мисия възможна, реализацията на подобна идея трябва постепенно да се създаде среда, подходяща за дигиталните номади. Може да се канят бизнес ангели, които при наличие на обещаващи идеи биха проявили интерес за реализацията на новите продукти, които част от тези фрийлансъри ще създават тук.

Предимства

„Всеки сам трябва да намери начин да стигне до дигиталните номади. Той трябва да е подготвен да представи по достатъчно добър начин плюсовете. Не бива обаче да се говори, че тук е евтино, а фокусът трябва да е върху възможностите за реализация на идеите им и върху вече добре функциониращата екосистема с технологични и логистични възможности в страна членка на ЕС”, уверява Памукчиев. Според него условията позволяват и големи мултинационални компании да разположат тук свои служители и така да оптимизират разходите си. Тези хора ще имат прекрасна среда за работа и отдих – чист въздух, ски през зимата, летен туризъм, голф, минерална вода.

Ефектът на снежната топка

Районът около Банско и Разлог има огромен потенциал да се превърне в технологичен център. В Банско вече се създават коуъркинг пространства и колкото повече хора на технологиите дойдат тук да работят, толкова повече такива хора ще идват. Така ефектът на снежната топка вече сработва. Освен това покрай тях ще започват да пристигат и хора с най-различни професии, които ще се установяват и ще развиват разнообразни дейности.

Адаптация

Дигитална трансформация изисква предприемачите да пренастроят мисленето и бизнеса си. Българският пазар е малък и е добре предприемачите да търсят излаз на външни пазари. Който не успее по правилен начин да се адаптира, ще излезе от играта. Има огромни възможности за развитие и не трябва да се боим от настъпващите промени. В Париж в края на XVIII век е имало почти 30 000 носачи на вода и при навлизането на водопроводите те също са се страхували, че ще останат без работа.

С летящ старт

Дигитализацията обаче ще чертае новите разделителни линии. Вече се оформя нова прослойка, която Милко Памукчиев условно определя като дигитална аристокрация. Изкуственият интелект все по-осезаемо започва да навлиза и това според него поставя въпроса какво бъдеще се очертава за „естествения интелект” и за тези, които не са в състояние да влязат в крак с цифровата промяна. Отглеждането и образоването на един супер специалист в дадена област е скъп процес, който отнема поне четвърт век. Места като Силициевата долина се е превърнали в магнит на човешки интелект и страни като България неизбежно стават донори. Това е разбираемо, защото корпорации като Гугъл имат стратегии за развитие за 50 години напред, докато правителствата на държавите по света евентуално за хоризонт от 4-5 години. И ако все пак България не желае нито да изостава, нито да е в догонваща роля, трябва да създаде условия за ускорено развитие на най-перспективните сфери, свързани разработването на високи технологии, иновации, изкуствен интелект. Има инфраструктура, има и предприемачески дух, който може да се насърчи да влезе с летящ старт в дигиталната ера

https://www.economic.bg/bg/news/10/nova-destinatsiya-za-digitalnite-nomadi.html

Banner 468 x 60 px