Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Връщане на дефектни стоки: нови правила за по-добра защита на потребителите

Купувачите на хладилници ще бъдат по-добре защитени, независимо как са направили покупката ©AP Images/European Union-EP 

Нови правила за укрепване на правата на купувачите получиха одобрение в Европейския парламент и сега подлежат на договаряне с държавите-членки.

Към момента в ЕС има различия в правата, които имат купувачите, ако стоките, за които те са платили, се окажат дефектни. Дали имате право на замяна, поправка и за какъв период зависи от страната, в която живеете.

Целта на законодателството е да създаде еднакви правила навсякъде в ЕС, които покриват стоки, закупени в магазина или в Интернет. Правата на потребителите се засилват, тъй като:

  • те получават право на свободен избор между поправка или замяна, а в случаи, че поправката е незадоволителна, на намаляване на цената или на възстановяване на платената сума.
  • потребителят няма нужда да доказва, че стоката е била дефектна до една година след продажбата или доставката.

Ако вземем за пример покупката на хладилник в местен магазин, съгласно новото законодателство потребителят има право да поиска в рамките на година безплатен ремонт или замяна, без да трябва да покаже, че дефектът е съществувал при покупката. Към момента този период на безплатна поправка е шест месеца. Същите правила ще важат, ако хладилникът е купен онлайн.

Търговецът ще остане отговорен за дефекти в рамките на първите две години след продажбата, но през втората година от купувачите може да се изисква да покажат, че дефектът не е резултат от техните действия.

Докладчикът на Парламента Паскал Аримон (ЕНП, Белгия) обясни, че новите правила внасят правна яснота за всички продавачи онлайн и офлайн. Потребителят трябва да е еднакво защитен, когтао купува от физически магазин или онлайн, заявява депутатът Паскал Аримон „Като премахваме правните бариери, ние подкрепяме особено нашите малки компании и им даваме възможност да спечелят справедлив дял от електронната търговия редом с гиганти като Амазон“, заявява г-н Аримон.

Правилата се отнасят за материални стоки. За дигиталните стоки Парламентът прие отделен проект на разпоредби през ноември 2017 г., който също подлежи на преговори със Съвета и Комисията. Той дава право на купувачите на видео игри, приложения и песни да искат поправки или възстановяване на парите, ако закупената стока не работи.

 

През февруари Парламентът гласува за слагането на край на гео-блокирането - ограниченията, които онлайн магазините налагат според националността или  местожителството на купувача, трябва да изчезнат до края на 2018 г.

www.europarltv.europa.eu

Медия

Последно променена вСъбота, 29 Септември 2018 18:37

Banner 468 x 60 px