Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Първият в ЕС център по квантова комуникация започва работа у нас

Най-модерният център за квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност ще бъде изграден в България. Центърът ще използва най-съвременните технологични решения – включително изкуствен интелект, сензорика, роботика и квантова криптография, за да спасява животи. Очаква се в рамките на три години центърът да заработи на пълен капацитет.

Центърът по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска „КВАЗАР“ ще използва технологични решения за защита на ключова инфраструктура и предотвратяване на критични ситуации по въздух, вода и суша. Например, ако се случи мащабна авария в завод с изтичане на опасни вещества, центърът може да изпрати дрон, който да установи и заснеме обстановката на мястото на повредата, сензори да измерят нивата на радиация, температура и други ключови показатели.

Интелигентен софтуер може да докладва информацията в реално време на симулационните центрове на „КВАЗАР“, които да я обработят, анализират и изпратят на органите (МВР, Пожарна безопасност, Гражданска защита и др.), които трябва да вземат решение как да се справят със ситуацията. Дейността на центъра ще бъде от особено значение, когато човешка намеса е невъзможна или трудно осъществима.

Центърът ще може да анализира критични ситуации от всякакво естество – земетресения, пожари, аварии и др.  За да предотвратява критични ситуации, центърът ще бъде оборудван със съвременна апаратура, която ще позволи да се провеждат качествени научни изследвания и да се разработват нови продукти и прототипи.

Комуникациите и данните, обработени и изпратени при бедствени ситуации от „КВАЗАР“, ще бъдат защитени от квантова криптография, един от най-модерните методи за предпазване на информацията, базиран на квантови мрежи. Освен квантова криптография, в дейността си, центърът ще използва изкуствен интелект, сензорика и роботика.

Проектът е съвместна разработка между ръководителите на четири университета у нас - НВУ „Васил Левски”,  Висшето военноморско училище – гр. Варна, Техническият университет в гр. Габрово и Софийският университет, както и три института на БАН - Институтът по роботика, Институтът по металознание и Институтът за ядрени изследвания.

Очаква се за пълноценното функциониране на „КВАЗАР“ да бъдат изградени три симулационни комплекса  на територията на София, Варна и Велико Търново, както и да се създаде допълнително звено към тях в Габрово.

http://uspelite.bg

Последно променена вСъбота, 03 Ноември 2018 17:20

Banner 468 x 60 px