Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Най-доброто от бизнеса за 2018 година

Изтичащата година беше изпълнена с амбициозни проекти, иновативни технологии и международни предизвикателства за българския бизнес. Сериозно развитие имаше както в индустрията и производството, така и в технологичния и стартъп сектор. България също беше домакин на водещи технологични форуми и събития, а родните инвеститори привлякоха допълнителен капитал за подкрепа на млади предприемачи и стартиращи предприятия. Накратко, част от успехите през 2018 година:

Индустрия:

Проекти за производствени предприятия стартираха в почти всички големи областни градове - Плевен (Леони груп – завод за 62 млн. лв.), Враца (MD Elektrik – завод за 22 млн. лева), Ловеч (VOSS Automotive – завод за 30 млн. лв.), Шумен ("Индустриален парк Шумен" - заводи за над 20 млн. лв.), Русе (Bader – завод за 20 млн. лв.), Монтана („Технологичен парк Монтана“ – заводи за над 30 млн. лв.), Пловдив (завод за електрически камиончета – 20 млн. лв.) и Бургас (производствен комплекс за самолетни части – 30 млн. долара).

Технологии:

Според секторни проучвания, най-големите 100 технологични компании у нас имат годишни приходи от над 8,5 млрд. лв. Освен това, водещи световни компании като Financial Times, SEGAAccenture, Ocado Technology и Siemens откриха технологични центрове у нас. Вторият по големина развоен IT център на Coca-Cola отвори врати в София, а най-големият развоен център на VMware в регион ЕМЕА също се намира у нас. Успехи бяха постигнати и от родните стартъпи - две български стартиращи компании се наредиха сред най-добрите в Европа, роден блокчейн проект спечели първо място на най-голямото стартъп събитие в Дубай, а компанията Industria спечели награда на блокчейн хакатон в Лондон.

Финансиране:

Вторият фонд на Eleven е вече факт и е на стойност 6 млн. евро, два нови фонда управлявани от Обединение "АД - Венчърс" и "Некст Тех Венчърс" ще инвестират в стартиращи компании, а малки и средни предприятия ще могат да се листват на Българска фондова борса по схемата с ваучери.

Събития:

София беше домакин на най-влиятелния форум за иновации в Европа – Webit, също у нас се състояха форуми в сферата на блокчейн (CEE Block София), изкуствен интелект (AI Smart Tech), интернет на нещата (IoT Adventure Forum) и виртуалната реалност (Future Of Reality).

Ето и част от най-добрите бизнес истории на 2018 година:

Българи с революционен за въздушната търговия продукт!

В покрайнините на София, екип от 14 инженери и експерти по логистика работи върху технология, която би могла да промени изцяло начина, по който гледаме на електронната търговия. Въпросната фирма, наречена „Дронамикс“, е основана през 2014 г.

Основната й цел е изпращането по въздух на всякакви пратки да се направи по-достъпно и по-евтино. Голямата енергия и експертните знания на двамата братя основатели довежда при тях и първия инвеститор – фонда за рискови инвестиции Eleven Ventures, който подкрепя проекта им с 200 000 евро.

Освен това те печелят първо място на фестивал във Виена, състезавайки се с 1600 други проекти от 98 държави. Следват четири години на обширни проучвания и на развиване на продукта, подкрепени от инвестиции от австрийски фондове и от български бизнесмени. Днес, фирмата на Рангелови вече тества прототипа си на безпилотен летателен апарат, наречен „Черен Лебед“.

Българско приложение за безконтактни плащания със смартфон набира все повече ползватели

Българската компания "Файър" разработи и пусна в употреба работещо приложение, което превръща телефона в дигитален портфейл и прави излишно носенето на пари в брой и пачката карти - банкови, за отстъпки и въобще всякакви.

Няколко месеца след официалната премиера phyre е свален от над 10 хил. потребители в Google Play. Чрез него те могат да пазаруват в магазина, като просто доближават смартфона си до безконтактен ПОС терминал и да пращат пари на приятели с няколко клика.

Българските вина зашеметиха Париж и отнесоха 18 медала към родината

Осемнадесет български вина спечелиха медали в престижния конкурс Vinalies Internationales, който се проведе в началото на месеца в Париж. Общо 50 са изпратените български вина, които се състезаваха в престижния конкурс с над 3500 проби вина от цял свят. Седемнадесет от отличията са сребърни и един златен за вино от микрорайон Болярово на "Вила Ямбол".

Производителят "Вила Ямбол" е с най-много медали от страната – общо пет. Със сребро бяха отличени нейните вина Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Виното на „Вила Ямбол“ със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да я пусне на пазара през септември.

България и Балканите се утвърдиха като водещ производител на дрехи за популярни марки

България и Балканите се разгръщат в производството на дрехи, и то за водещи чуждестранни компании. Модните къщи от Италия, Франция и други европейски държави, изнасят производството си в Източна Европа. Versace, Hugo Boss, Kenzo възлагат поръчки на български фирми. Изпълняват ги фирми от меката на шивашкия бранш - Русе, Плевен, Благоевград но и в други градове.

Наблюдава се и друга тенденция, която е ключова за вътрешния ни пазар. Все повече български компании внасят текстил от други държави и добавят върху него бродерия или щампа, за да стане по-привлекателен за клиентите. Хит сред младежите са щампованите тениски. Много марки предлагат тениски от Мароко или Бангладеш, щамповани у нас с дизайни на български творци. Един от брандовете на българския пазар е пловдивска фирма, която вече има 50 хил. и повече последователи в социалните мрежи и над 17 хил. поръчки.

Немски концерн разкрива 2000 работни места в Плевен

Германска индустриална група Leoni, която е производител на проводници, кабелни системи и други решения за управление на енергията и данните в автомобилния сектор, обяви намерението си да инвестира 32 млн. евро в ново производствено предприятие в Плевен. Leoni е най-големият доставчик за автомобилната индустрия в своята област за Европа и предприятието й в България се очаква да разкрие над 2 000 нови работни места.

Плановете на инвеститора предвиждат да се инвестират 16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване. Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. се очаква да заработи на пълен капацитет.

Нов завод отвори врати във Враца

Нов производствен цех отвори врати в град Враца. Чрез него на бял свят в световен мащаб ще бъде внедрена иновационна система за закрепване на камера върху предпазна каска, наречена "Bubble".

Крайният продукт ще бъде полезен в множество направления, както в спорта и в развлечението, така и при службите в сигурността. Всички те - любители и професионалисти, работещи и безработни, ще успяват, носейки оригиналното приспособление, директно да заснемат и представят изображения от заобикалящата ни среда.

Изграждат производствена база за розово масло край Добрич

В новата база ще се добива масло от роза "Дамасцена" от около 300 декара насаждения, според депозираното инвестиционно намерение на частно дружество. От масив със същата площ ще се осигуряват лавандулови съцветия, маточина и салвиева трева.

Предприятието ще разполага с четири дестилационни апарата. През стопанския цикъл чрез водно-парна дестилация ще се получава 0.055 тона розово масло, като ароматният цвят ще се събира всеки ден. В базата ще се добива още 2.6 тона масло от лавандула, 0.045 тона от маточина и 0.240 тона от салвия.

Два български стартъпа се наредиха сред най-добрите в Европа

Две родни компании - Biomyc и Enova се наредиха като най-добри в две категории на състезанието Startup Europe Awards, организирано от Европейската комисия. Успехът за родните предприемачи беше постигнат в конкуренция със 134 стартъпа от цяла Европа.

Biomyc разработва екологични, биоразградими опаковки и изолационни материали от органични отпадъци. Визията на дружеството е да замести пластмасовите материали в опаковките с естествени такива.

Enova H2O развива система за анализ на качеството на водата. Тя е базирана на ново поколение биосензори, способни да открият и измерят замърсяване на водата за 5 минути, вместо за 5-те дни, необходими на конвенционалните методи за оценка на качеството на водата.

Financial Times открива технологичен център в България

Една от водещите световни бизнес медии – Financial Times, обяви, че ще открие технологичен център в София. В центъра ще работи екип от професионалисти, чиято задача ще е да се грижи за платформите и системите, поддържащи уебсайта на Financial Times.

Компанията е избрала София за своя технологичен център зapaди лoĸaциятa, бъpзия дocтъп дo oфиca в Лoндoн и тexнoлoгичнитe тaлaнти, ĸoитo биxa пoмoгнaли нa компанията да расте и развива иновативни продукти. Financial Times ще открие близо 100 работни позиции в София за софтуерни инженери, бизнес анализатори, проектни и продуктови мениджъри.

Завод за електрически камиони край Пловдив привлича инвестиция от 10 милиона евро

Китaйcĸият пpoизвoдитeл нa eлeĸтpoмoбили “Сентро аутомотив груп” и бaзиpaнaтa в Люĸceмбypг компания "Севик имобилити", чиято дейност е в сферата на електрическите превозни средства, ще инвестират в завод за сглобяване на електрически камиони за доставки край Пловдив.

Проектът щe бъдe ocъщecтвeн в paмĸитe нa тpи гoдини, като се очаква в него да бъдат инвестирани около 10 милиона евро и да се осигури заетост на между 250 и 300 cлyжитeли. В завода ще се произвеждат малки камиони за доставки, а първоначалният му капацитет ще е около 10 хил. бройки годишно. Визията на инвеститорите е да пpeвъpнaт Бългapия в peгиoнaлeн цeнтъp както за сглобяване, така и за производство и поддръжка на електрически камиони.

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px