Вход
обновено 2:50 PM EET, Jan 20, 2020

БЪЛГАРСКОТО РОЗОВО МАСЛО – ЗАЩО Е ТЕЧНОТО ЗЛАТО НА БЪЛГАРИЯ

Българската роза и суровините от нея са голяма тема. Вече говорихме за произхода на цветето, как попада на най-подходящите климат и почва за отглеждането си и как то се превръща в символ на България в предходна публикация. Днес ще погледнем към някои от тайните на най-ценния ресурс от българска роза, розовото масло.

Българското розово масло – защо е течното злато на България

Дестилацията на розово масло в България

Сведенията за добиване на розово масло в България датират от 1800 г. и препращат към град Клисура. В началото на 20-ти век розоварните започват процес на усъвършенстване на производството и въвеждат нов начин за дестилация на базата на опита от варенето на ракия. С подобрения процес на двойна дестилация, българските розоварни успяват да увеличат както количествата добивано масло, така и значително да подобрят качествата му. Благодарение на тези нововъведения българското розово масло се налага като най-високото качество и започва да измества от пазара арабското розово масло.

Българското розово масло – защо е течното злато на България

Българското розово масло – защо е течното злато на България

Търговия – до Чикаго и назад

Търговията с розово масло се развива бурно още през 19-ти век, като в началото е била изцяло експортно ориентирана. Тя често била семеен бизнес, като например едни от първите износители били братята Христо и Никола Пулиеви от Карлово. Български износители на розово масло имали кантори в Одрин, Цариград, Манчестър, Лондон, Ню Йорк, Виена. Известен на всички българи е търговецът на розово масло Ганю Сомов, с когото Алеко Константинов се среща на Световното изложение в Чикаго през 1893 г. и  когото по-късно използва като прототип за героя си Бай Ганьо.

Българското розово масло – защо е течното злато на България

Мускали и конкуми

Най-разпространената форма, под която се предлага розово масло на дребно е мускалът. Малко хора знаят, че мускал всъщност е мерна единица. Думата е взета от арабски, със значение “тегло”. Един мускал на теория е равен на 4,9844 гр., но в практиката се използват разфасовки в 1,2,3 и 5 гр. В по-големи количества розовото масло се съхранява в конкуми – калайдисани медни съдове с вместимост 4 кг. и 88 гр. Тези специални съдове със странни имена са използвани и днес за съхранение и пренасяне на “течното злато” на България.

Българското розово масло – защо е течното злато на България

Течно злато

През миналите векове цената на българското розово масло се измервала с цената на златото. Изключителното качество на българското розово масло е традиционно много търсено във високия клас парфюмерия и козметика. Компании, влагащи българско розово масло в продуктите си например са Chanel, Kenzo, Estee Lauder, Dior и други. Често българското розово масло се използва в малки количества като “подобрител” към масла от Турция, Мароко и др. Всяка година преди сезона на розите през май и юни текат трескави преговори за количества и цени на новата реколта. Специфичен бизнес, тъй като българската маслодайна роза е много крехко цвете със сезонен характер. Затова цената на розовото масло, както и другите суровини от роза като розов цвят и розова вода, са ежегодно променяща се величина според качеството и количеството на реколтата. За пример, розовото масло от реколта 2015 достигна рекордните цени от 9.000 евро за килограм.

Българското розово масло – защо е течното злато на България

Необятните приложения на розовото масло

Освен във висшата парфюмерия и козметика, розовото масло се прилага във фармацевтичната индустрия, в категорията хранителни добавки, в аромотерапията. Тези широки граници на приложение са възможни благодарение на изключителните качества на розовото масло и неговия химичен състав. Освен изтънчените ароматни качества, розовото масло притежава вкусови такива, както и редица функционални качества за благосъстоянието на организма, като например антисклеротично, анти-ейдж и регенериращо клетките. Важно да се знае за розовото масло е, че освен благоприятно въздействие при външно приложение върху кожата, розовото масло е не само годно, но и полезно за консумация. Затова в бутикови количества е приложимо и в хранителната индустрия. Уникалните качества на българското розово масло в храната личат и в серията шоколад с рози на Rosey’s mark.

Българското розово масло – защо е течното злато на България

 

 
Росица Паунова / Rositsa Paunova    roseysmark.com

 

Banner 468 x 60 px