Вход
обновено 1:22 PM EEST, Oct 16, 2019

Българският икономист Кристалина Георгиева оглави Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева е избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд. Тя ще ръководи организацията в един от най-динамичните моменти за световната икономика. Назначението ѝ влиза в сила от 1 октомври. 

За първи път начело на Международния валутен фонд ще застане икономист, роден в Източна Европа – и то в страна, която е спасявана чрез него. След като наследи мястото на френската юристка Кристин Лагард, Кристалина Георгиева е новият управляващ директор на финансовата институция.

Информационната агенция „Ройтерс“ съобщи, че Георгиева се е представила отлично по време на интервюто и по този начин е успяла да убеди Изпълнителния съвет,  че е способна да поеме управлението на фонда. За да бъде номинирана и избрана, МВФ промени устава си. Предишното условие задължаваше кандидатите, заемащи поста управляващ директор, да са на възраст под 65 години.

Международният валутен фонд е световна кредитна институция, в която членуват 189 държави. Предоставя неотложни кредити на страни, които са изправени пред финансова криза. Фондът управлява средства на стойност 1 трилион долара.

Кристалина Георгиева поема ръководството на организацията в труден момент, когато се наблюдава забавяне на глобалната икономика. Най-голямата новинарска агенция в света - Associated Press  - отбелязва, че българският икономист ще бъде поставен пред много предизвикателства. Част от тях са напрегнатите търговски взаимоотношения между двете от най-силните икономики в света (САЩ и Китай), опасенията за нова финансова криза и рецесия, очакваният Брекзит, увеличаващите се дългове на държавите и др.  

Един от приоритетите на Георгиева ще бъде да съдейства на държавите да минимизират риска от кризисни ситуации. Дългосрочната цел, която си поставя, е да подкрепи изграждането на стабилни и развити икономики, както и осезаемо да подобри живота на хората.

Георгиева е била многократно отличавана за своите приноси в развитието на икономическото положение и социалното устройство. През 2010 в електронното издание European Voice („Гласът на Европа“) е обявена за „комисар на годината“ и „европеец на годината“.  На 1 февруари 2019 година тя заема поста президент на Групата на Световната банка. Очаква се назначението ѝ за директор на МВФ да бъде с позитивни последствия не само за България, но и за цяла Източна Европа.

https://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px