Вход
обновено 1:22 PM EEST, Oct 16, 2019

Няма причина за рязко поскъпване на горивата

Приемането на наредбата към Закона за горивата ще премахне ниските цени от нелегалните бензиностанции, смята Живодар Терзиев

Няма причина за рязко покачване на цените на горивата в България въпреки атаките срещу съоръженията в Саудитска Арабия и рязкото, но временно, поскъпване на петрола на международните пазари в седмицата след 14 септември. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев по време на годишната среща на Асоциацията с журналисти. Според него обаче цената на нелегалните бензиностанции, които сега продават дизелово гориво на цена от 1.60-1.90 лв., ще скочи, когато влезе в сила Наредбата към Закона за горивата.

„Какъвто и пик да има, май-важни са средните седмични и месечни стойности. Тези средни стойности изглаждат цената и премахват флуктуациите, които иначе биха се появили и на пазара на дребно. Ако ние като търговци се съобразяваме с всеки пик на международните пазари, ще трябва да сменяме цените постоянно“, каза Терзиев.
Той обаче напомни, че има твърде много геополитически рискове, които, ако станат факт, цените на горивата все пак може и да се повишат. Такива рискове са основно по линия на действията на САЩ спрямо Иран, способността на Saudi Aramco да защити съоръженията си от бъдещи нападения и действията на Федералния резерв по отношение на лихвите.

„Българският пазар реагира спокойно след рязкото поскъпване на петрола след атаката на 14 септември. Стоковите наличности ни помогнаха да не реагираме веднага на цената“, каза Терзиев и припомни прогнозите на някои експерти, че големите търговци ще се възползват и ще повишат неоснователно цените.

Според него бъдещата тол система, която трябва да заработи до 20 март 2020 г.,  ще повиши цените, но с около една стотинка.  Той направи уточнението, че все още не са ясни точните тол такси, но на база предварителните разговори на Асоциацията с правителството няма основание да се смята, че таксите ще са колкото бяха обявени първоначално.

Терзиев коментира, че България се е превърнала в „държавата на тубите“. Той е категоричен, че към този момент цена на дизеловото гориво от 1.60-1.80 лв. за литър са възможни, само ако обектът на зареждане е незаконен и са платени всички данъци на държавата.

Banner 468 x 60 px