Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Птиците отлитат на юг, хората - на запад

Централна и Източна Европа бе сполетяна от шоково обезлюдяване в последните 30 години. Причините са много, а решенията - малко.

Двадесет милиона души са много. Това е повече от населението на Румъния (към момента, защото населението на Румъния пада). Двадесет милиона души е размерът на загубата, която регионът на Централна и Източна Европа преживя в последния четвърт век. Това е числото само на емигриралите, без да се смятат завръщащите се. Но те, сочат статистиките, са далеч, далеч по-малко.

Няколко държави вървят срещу течението - населението на Словакия, Чехия и на южната им съседка Словения расте през последните години основно благодарения на имиграция. Но това е капка в морето на промяната и дори техният модел не е устойчив.


Фотограф: Цветелина Белутова


Открехнатите врати към Запада

Най-голямата страна от засегнатите е Полша. За разлика от другите, тя не усеща толкова драматично 1990 г., тъй като след падането на берлинската стана населението не спада тогава толкова видимо. Първото по-сериозно намаление е през 2000 г., а през 2005 г., само година след приема в Европейския съюз, Полша започва да губи население със скорост от близо 20 хил. души на година. До 2015 г. спадът е с близо 183 хил. души, по официална статистика. По неофициална, Великобритания е пълна с поляци. "Приемът на нови страни, членки в ЕС, и отварянето на трудовите пазари в някои страни от ЕС са причините за значително изтичане на население в работоспособна и репродуктивна възраст", обяснява Ела Чапка, професор в полския университет "Мари Кюри-Склодовска".

Най-честите дестинации на полските емигранти са предимно Великобритания, Германия, Норвегия, Холандия и Ирландия. "Броят мигранти, които отиват в чужбина за повече от година, расте напоследък. Резултатите от проучване, проведено от Националната банка на Полша, показва, че броят мигранти, които нямат планове да се връщат в Полша, расте всяка година", допълва Чапка. И наистина, нетната миграция (разликата между брой емигрирали и брой имигрирали жители) през 2014 г. е 11 пъти по-висока от тази през 2009 г., като емиграцията расте, а имиграцията намалява.

В България ситуацията е аналогична. Между 1992 и 2001 г. населението е намаляло с над половин милион, а до 2015 г. - с още близо 600 хил. души. Трябва да се вземе предвид и фактът, че навън учат хиляди български студенти, а и статистиката не улавя всички емигрирали. България е и страната с най-нисък естествен прираст в ЕС. Според прогнозите на ООН през 2042 г. населението ни ще падне под шест милиона - и това е в "най-добрия" вариант. В най-лошия това ще се случи още през 2032 г. В цялостно изражение ударът в Румъния е доста по-тежък: от 1990 г. насам е загубила 3.4 млн. души. Но като процент от населението балтийските държави търпят чудовищни загуби - Латвия например е загубила над 20%.

Демографският пояс на Централна Европа

В тази "обречена" част на Европа обаче се намират и изключения. Логично, те са най-западната част от източния блок, където очевидно спират част от човешките потоци. Словения има население малко над 2 млн. души. Само през 2008 г. общият брой на имигрантите е близо 30 хил. души, сочат данните на словенската статистическата агенция. През последните години имиграцията спада като брой, но продължава да е над 10 хил. души на година. За малка страна като Словения това е значително и уравновесява напускащите страната.

Дамир Йосипович, старши научен сътрудник към Института за етнически проучвания в Любляна, обяснява, че идващите са предимно от страните от бивша Югославия. Имигрантите през последните десет години са най-вече от Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Хърватия, които предпочитат да живеят в страна като Словения.

Населението на Чехия също расте динамично за последните десет години. Само през 2015 г. Чехия е спечелила един цял Пловдив - ръстът на населението е 330 хил. души. Основна причина отново е положителна нетна миграция. Само през 2015 г. в страната са имигрирали 16 хил. души, сред които предимно словаци, украинци и чехи, завърнали се у дома, сочат данните на чешката статистическа агенция. Освен това над хиляда румънци са се преместили в Чехия. Ражданията в Чехия са двойно повече, отколкото у нас, а смъртността е същата.

Словакия също е сред страните, които вървят срещу течението. Словашката статистика отдава това на миграцията. "Въпреки това според прогнозите след 2030 г. увеличението на миграцията няма да може да компенсира загубите в естествения прираст и населението ще започне да спада", твърдят от словашката статистическа агенция. Именно това сочат и прогнозите за Словения. В свой доклад, от Института за макроикономически анализи и развитие в Словения отбелязват, че нетната миграция е "несигурен фактор".

Инфографика


А сега накъде

Въпреки че в някои източноевропейски държави има политики за привличане на хора обратно, те сякаш не бележат осезаем успех. "Политиките за връщане имат ограничен успех Кариерни събития, насочени към емигранти от Румъния, не са довели до много завръщания. Полските програми, които целят да върнат емигранти, бяха възпрепятствани от недостатъчно планиране, от негативни икономически условия и от изискването да не се облагодетелстват завръщащите се пред онези, които не са заминавали", заключва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирана от Financial Times.

"Няма лесно решение. Идеалното решение би било повече работни места и по-добри икономически перспективи. Това зависи от образованието на младите хора и тяхната вяра в икономически възход", казва Стефан Сиверт от Берлинския институт за население и развитие. Истината е, че в цяла Европа населението застарява и единственият приток на свежа кръв ще бъде от хора извън континента. Държавите от региона обаче не са съгласни с подобно "преливане" и това ще остане така в обозримо бъдеще.

Ако има пример, който тези държави могат да вземат, това е Ирландия - страната, която десетилетия наред изнася емигранти. За последните 50 години населението на острова обаче успява да нарасне от 2.82 млн. души на 4.64 млн. Ирландците имат специално отношение към диаспората си, която е значителна (само в САЩ 35 млн. души заявяват ирландско потекло), но и принадлежността към ирландска общност се запазва. Една възможна причина е езикът: много по-лесно е ирландски емигранти в САЩ да запазят самосъзнанието си, докато говорят английски език, отколкото българските деца в чужбина.

Инфографика


В самата Ирландия диаспората също е уважавана: правителството работи по политики за привличането им, опитва да се свърже с нея и дори е назначило министър за това. Вероятно всичко това има ефект: между април 2015 г. и април 2016 г. 21 100 ирландски граждани са се върнали у дома. Но по-съществен ефект има огромният икономически скок, който страната направи в последните 30 години - той е основата и на по-висока раждаемост и на повече връщащи се.

Другите примери, за съжаление, не са приложими, защото засягат многократно по-висока раждаемост. Повечето държави, които днес растат главоломно по този начин, са или в Азия, или мюсюлмански. Двадесет милиона например беше разликата между населението на Полша и Турция през 1995 г. Двете държави, които имаха еднакво население през 1965 г., днес ги делят 40 милиона души, или две Румънии. Подобен скок в България, или друга страна от Източна Европа ще бъде трудно постижим.

www.capital.bg

Banner 468 x 60 px