Завръщане към корените: семейната таханджийница „Атанас и фамилия“ с поглед към бъдещето

Тяхната история

Павел и София са брат и сестра от град Харманли. Тяхната семейна таханджийница „Атанас и фамилия“ е разположена в района на Южен Сакар, гр. Харманли и възражда многовековната традиция в производството на тахан. Освен, че е много полезна храна, таханът от сусам, лешник или бадем в комбинация с мед е вкусен като „течен шоколад“.

Началото на занаята в тяхното семейство е през икономически критичните години 1995-1996 година. Символична е историята, в която с последните си пари баща им купува 2 воденични камъка, с помощта на които прави първата машина за смилане на тахан, която използват и днес в производството.

Тахани от сушени суровини „двойно смлени“ между воденични камъни

През 2018г. Павел и Софи се завръщат в родния си Харманли, решени да възродят традицията в производството на тахан. Смело предприемат важни решения, с които да откроят своя продукт. Таханите с марка „Атанас и фамилия са 100% натурални без никакви добавени примеси. Всичките 7 вида, които предлагат, се приготвят от сушени суровини, а фината им кремообразна текстура е резултат от т. нар. „двойно смилане“ между воденични камъни.  По този начин се запазва ниската температурна обработка, а всички полезни вещества остават в крайния продукт.       

Признание и награда

През есента на 2019г. вече работещият проект „Таханджийницата на Атанас и фамилия“ участва в конкурс - Академия за местни предприемачи 3.0 от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен 2019“. От 50 кандидатствали идеи от тютюнопроизводителните райони на България – областите Хасково, Кърджали, Силистра и Благоевград, , журито избира 14 бизнес идеи, сред които е и таханджийница. На 30 януари 2020г. бизнес планът на Павел и София печели първа награда за безвъзмездна финансова подкрепа на стойност 10 000 лева и едногодишна менторска помощ. Това признание мотивира и дава много възможности на младите предприемачи от Харманли. Те използват средствата за закупуване на нова машина за сушене на суровините и подпомагат някои дейности за реновиране на производствената си база.

Бъдещи планове за развитие

Днес основните приоритети за таханджийницата са свързани с разрастване на производството и търговската дейност на фирмата. Сред проблемите, които срещат в извънредното положение, в което се намира страната и света са доставките на някои от използваните суровини. Но именно това затруднение създава предпоставки всеки един от нас да оцени в по-висока степен нуждата от родно производство. Павел и Софи със своят древен занаят какъвто е таханджийството ни връщат към корените ни и ни предизвикват: „Нека таханът със всички свои полезна и благоприятни за здравето предимства да поставим отново на трапезата и заедно с това да подкрепим българското!“

*Mоже да бъде тагната:

FB страницата @ТАХАН и МЕД от „Атанас и фамилия“

Instagram @tahanimedbg

 

Balkanite Net