Здравословен бизнес между сладкото и соленото

Суровите барчета по собствена рецепта превръщат предприемаческата мечта на Калина Иванова в реалност

Предприемачът Калина Иванова създава сладки, соленки и барове на основата на чийзкейкове по своя рецепта.

Здравословното хранене е милиардна индустрия в световен мащаб, а у нас вече набира скорост. Загрижени за здравето си са все повече българи, които внимателно следят да не купуват продукти с консерванти и мазнини. Това води до търсене на много модерни съставки като чиа, годжи бери, куркума и подобни. Калина Иванова разбира този тренд и успешно участва в задоволяването на това търсене. Първоначално като семейно предприятие, но последва и разрастване, което излиза извън границите на страната. 


Калина е от София и завършва филмова и телевизионна режисура, но започва работа в ритейл сектора, в голяма търговска верига, където бързо започва да катери върховете на йерархията. През това време натрупва контакти, както и организационен и търговски опит. Тя признава, че режисурата е голямата й страст. В началото искала да започне като режисьор на пулт в телевизията, но заплащането, което се предлагало, не й позволява да напусне ритейл бизнеса, където трудът се оказал доста по-високоплатен. 


„Маслинка“ с повей от Гърция

Когато през 2010 г. ражда двете си деца, животът й я поставя пред нов избор, тъй като работата във веригата изисква много време, а близнаците Богдан и Мадлен се нуждаят от грижи. Затова след майчинството тя напуска, решавайки, че е време за собствено бизнес начинание. Отдавна има идея за собствен магазин за гръцко вино, наливен зехтин, различни видове разядки, фреш сандвичи, салати и разбира се, гръцки маслини. Първият магазин е отворен в началото на 2013 г. и е наречен „Маслинка“. Гмуркането в предприемачеството стартира с 20 000 лева собствени средства. „Още в началото търсех различни продукти, които не се срещат на нашия пазар. Конкретно сладки и соленки в насипен вариант, но се оказа тогава, че всички фирми предлагат едно и също – целувки, баклави, ореховки, прасковки. И отгоре на това с консерванти и растителни мазнини“, спомня си с тя. Затова Калина решава, че ще предлага само здравословна храна, която изключва подобни съставки.

Година по-късно тя и съпругът й Калоян отварят и втория магазин „Маслинка“, за който инвестицията е по-голяма и от първия. Причината е, че в него Калина има и малка кухня, в която започва да приготвя соленки по своя рецепта,  овесени сладки и първите барчета, които се оказват и топпродукт. „Първото барче, което направихме, бе с червени боровинки, суров бадем и шоколад. Изключително много се хареса на хората и тогава осъзнах, че нишата за такива продукти в България е много празна“, спомня си Калина. Тя с усмивка си припомня, че в началото производството буквално е в домашни условия, а продуктите се предлагат в малки прозрачни пликчета, ръчно опаковани с панделки. По онова време имат само един нает работник. „Аз през нощта произвеждах сладките и соленките, през деня ги дистрибутирах до обектите. И всеки ден, когато ми позвъняваше телефонът, изтръпвах да не е нов обект, който да поиска от нашите продукти, защото производствените ни възможности в началото бяха изключително малки“, разказва Калина. Само за месец и половина успяват да наберат 8 човека персонал, защото прохождащият бизнес на семейството удвоява оборотите всеки месец. 


Scala идва с голяма инвестиция

Година и половина след старта на бизнес начинанието на семейството с тях се свързва висш представител на земеделския холдинг „Три арт фууд къмпани“, който заявява, че е пробвал техните продукти и е изключително впечатлен от вкуса им. Компанията е холдинг, който обединява фирми, работещи в земеделието и храните, а една от компаниите в него инвестира 500 000 лева в бизнеса на Калина и Калоян. Така се ражда новата смесена фирма „Снак Арт“ и новият бранд Scala. Инвеститорът придобива 50% от акциите. Името Scala е избрано, защото символизира растеж, обяснява Калина. Свежата финансова инжекция позволява закупуване техника, изграждане на дистрибуторска мрежа, както и преместване в цех със 7 пъти по-голяма площ от тогавашните 100 квадрата. Броят на наетите постепенно достига 26 човека.


Първоначално само в София, продуктите им вече могат да се намерят в цяла България, и то в големите търговски вериги и големите вериги бензиностанции в страната. Изнасят вече своите барчета и за супермаркети и малки магазинчета в Румъния. Мотото на компанията е да бъдат вкусни, различни и здравословни. Калина сама измисля всички рецепти и постепенно започва обогатяването на портфолиото с лимецови гризини със сушени домати, чиа и босилек, барчета с череши, кокос и годжи бери, хрупкави пълнозърнести сладки с портокалови корички и шоколад и др. От миналата година в портфолиото си добавят и пармезанови крекери. „Пармезановият ни крекер е наистина иновативен продукт, без аналог в България и в световен мащаб. Той е като чипс и съдържа различен и богат вкус на сирена“, казва Калина. 

Бестселърът обаче си остава барчето с боровинки. То представлява сух чийзкейк. Основата на всички барчета е бисквити с масло, а отгоре са сушени плодове, ядки и добавен шоколад. Във всеки продукт имат полезна съставка като чиа, куркума и др. 

   

Дегустации и пак дегустации

„За да стигнем до отделния клиент, организираме много дегустации в малките магазинчета и търговските вериги. Това е т.нар. „тиха дегустация“, при която оставяме чинийките отстрани до продуктите, за да могат хората да ги видят и вкусят“, казва Калина. Същата техника използва и за да убеди магазините да продават продуктите й. „В началото оставяхме на магазин 20 бройки и след няколко часа ни се обаждаха да доставим още, защото са изкупени. Самите търговци се учудваха, че нашите продукти се купуват повече от вафлите. Но вафлите струват 50 стотинки, а нашите продукти – 2 лева“, казва още тя. 

Във времето от 2016 до 2018 г. продажбите на компанията са се увеличили с над 60%. „През трите години все още не сме на печалба, но тази година се надяваме да бъдем на 0. Това е нормално, защото в началото на всеки бизнес има големи инвестиционни разходи“, обяснява Калина. 

Ударът на пандемията

Дали излизането от „червената територия“ ще се осъществи по план обаче поради COVID-19. Пандемията в момента свирепо се отразява на бизнеса на Калина, чиито продукти се предлагат и в много частни училища и офис сгради, които в момента са пусти. Сладките и соленките й се търсят по принцип и от редица кетърингови фирми, които също не работят. Изненадващо във веригите също се наблюдава голям спад. Като цяло спадът в продажбите е с 50%, което е наложило съкращението на половината работници. Вирусът е причина да бъде замразен експорт за Литва, чието финално договаряне е трябвало да се случи тези дни. Калина е категорична, че правителството действа доста хаотично с мерките си срещу кризата, а основната мярка, станала известна като 60:40, е неработеща за работодатели като нея. 

Помолена да даде съвет на бъдещите предприемачи, Калина е категорична в едно нещо – никога да не изневеряват на качеството, което предлагат. Тя посочва, че за продуктите си използва само вносно масло, защото българското един път е с чудесно качество, но при следваща поръчка е с голямо водно съдържание или с различни примеси. Другата препоръка, която дава на потенциалните бизнесмени, е да бъдат постоянни, защото винаги има пикове и спадове, но дейността трябва да продължи. Тя е оптимист, че след ограниченията на пандемията хората бързо ще се върнат към нейните продукти, познавайки вкуса им.

http://iconomist.bg/

Balkanite Net