Вдъхновен от традицията бизнес гледа към бъдещето

Мариана Баракчиева е програмирала софтуер за очни операции, работила е в радиостанция, правила е телевизионни репортажи в България и САЩ, била е управител на хижа в швейцарските Алпи и е участвала в дръзки приключения по скално катерене.

Нищо в богатия ѝ опит обаче не я подготвя да управлява собствен бизнес. Пиковете и спадовете в търсенето са мистерия за нея, бюджетирането я затруднява и в първите си опити по ценообразуване, Мариана допуска основна грешка. Целта ѝ да определи справедлива цена за горнищата от мериносова вълна, които произвежда в свободното си време и продава през сайта за занаятчийски изделия Etsy.

„Осъзнах, че на моето ценообразуване му липсва печалбата“, смее се тя. „Мислех си, че частта за заплащане на часовете шиене е печалбата ми, защото нали само аз шия.“

Пропускът е разбираем, но усложнява старта на бизнеса ѝ Nanka Creative. За да го развива, тя напуска престижната си работа като софтуерен инженер във водещ производител на оптично оборудване в Берн, Швейцария, и живее от спестяванията си. Заедно с партньора си Симон Родер, който е и съдружник в Nanka Creative, решават да се преместят в България и да се отдадат на предприемачество.

Мариана с весела блуза от Nanka Creative

Nanka Creative е скъпо начинание. За изработването на красивите блузи и суичъри, които потребителите на Etsy неизменно оценяват с пет звезди, Мариана използва висококачествени платове от етично добита мериносова вълна от малка фабрика във Финландия. Внимателният, прецизен подход на Мариана към занаята допълнително оскъпява производството: всяко горнище е изработено според размерите и желанията на клиента и отнема няколко часа работа.

Как да оценява труда си по-справедливо Мариана научава в Бизнес академия за стартиращи предприемачи – BASE. Предприемаческата програма на Фондация „Америка за България“ се предлага в партньорство с местни организации и е подходяща за собственици на стартиращи или вече започнали бизнеси. Програмата съкращава пътя от идея до функциониращ бизнес, като свързва прохождащи предприемачи с опитни ментори от света на бизнеса.

Благодарение на този подход, ценообразуването е само един от многото ценни уроци, които бъдещите предприемачи усвояват.

Мариана влага доста време и усилия в направата на всяка дреха

В екипа от лектори и ментори в пилотното издание на BASE в Смолян, родния град на Мариана, през 2020 година има серийни предприемачи, професионалисти от банковия сектор и мениджъри, които в продължение на три месеца споделят своя опит в областта на набирането на капитал, съставянето на бюджети и маркетинга. С помощта на наученото и подкрепата на своите ментори, участниците работят по собствени бизнес идеи. Накрая на програмата най-добрите проекти – сред тях визията на Мариана за развитието на Nanka Creative – получават финансиране. Мариана инвестира своята награда в нова, специализирана шевна машина.

Продажбите на ръкоделия са нещо ново за Мариана, но тя майстори предмети с ръцете си от дете. Любимите ѝ детски занимания са да прави тетрадки и да сглобява мебели за куклите на сестрите си. През безметежните лета на село тя се отдава на друга своя страст – да съзерцава как прабаба ѝ – нанка на местния родопски диалект – шие на стара шевна машина Singer.

Мариана се връща именно към прабабиния занаят две десетилетия по-късно, когато нуждата ѝ от творческо себеизразяване и свобода надделява над съвременните представи за професионални постижения, от които е водена до момента.

Мариана защитава бакалавърска степен по компютърни науки и журналистика в Американския университет в България, като прекарва година в Университета на Мисури в САЩ. По-късно завършва магистратура в Университета в Берн, Швейцария, където работи като софтуерен инженер в медицинската сфера. На работа среща швейцареца Симон, колега инженер с опит в роботиката и интереси в дървообработването и планинарството. Двойката скоро осъзнава, че копнее за повече от офис работа, колкото добре платена и престижна да е тя. Зовът на родната земя на Мариана също е притегателен – и така се ражда Nanka Creative.

В ранните години на бизнеса Мариана и Симон разделят времето си между България и Швейцария, където работят като управители на високоалпийска хижа през лятото. През остатъка от годината живеят в Смолян и работят по Nanka Creative. Мариана шие висококачествени спортни облекла за мъже, жени и деца, а Симон изработва красиви лампи, фенери и аксесоари за ски от дърво. Освен ръчно изработени изделия уебсайтът на Nanka Creative предлага съвети за алпинисти и информация за няколко живописни планински маршрута в България и Швейцария.

Нещата не винаги вървят гладко. Въпреки че Мариана придобива самочувствие и опит – и че вече знае колко струва трудът ѝ – притокът на поръчки е неравномерен, а приходите понякога недостатъчни. Когато получават поръчка за десет комплекта държачи за ски по дизайн на Симон, отбелязват събитието като огромен успех за Nanka Creative. Учат се и да разграничават професионалните постижения и несгоди от личните взаимоотношения.

https://us4bg.org/

Balkanite Net