Опозиционерът разчиташе да представи свои ...

Лодката NEVEREST „акостира“ в кампуса на АУБ като ...

Ускорената цифровизация чертае новите линии на ...

Премиерата у нас ще бъде в началото на декември

Над 2 000 000 цветя и това лято ще украсят ...

„Нешънъл Джиографик“ направи филм за изчезнала ...

Три награди от по 5000 евро всяка ще бъдат ...

Коронавирусната пандемия е променила радикално ...

Новини от деня

 

Най-четени

Преглед на печата

Коронавирус: практични съвети за безопасно пътуване

Европа се подготвя за лятото 

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/society/20200520STO79501/koronavirus-praktichni-sveti-za-bezopasno-ptuvane

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява.


Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Европейската комисия представи насоки и препоръки, за да помогне за координиране на изискванията в рамките на ЕС.

Препоръки на Европейската комисия за безопасно пътуване
  • 1. Резервирайте билетите и се регистрирайте онлайн, за да избегнете по възможност опашките.
  • 2. Спазвайте социална дистанция при оставяне на багажа, проверки за сигурност, натоварване и вземане на багажа.
  • 3. Броят на пътниците може да бъде по-малък от обикновено и може да бъдете помолени да седите на разстояние от другите пътници, които не са част от семейството Ви.
  • 4. Ако е трудно да се гарантира спазването на дистанция, може да бъдете помолени да носите маска.
  • 5. По време на пътуването може да не се предлагат храни, напитки и други стоки.
  • 6. Превозвачите могат да поставят защитни бариери в превозното средство - например, между пътниците и шофьора на автобус. Може да бъдете помолени да се качите от задната врата.
  • 7. Шофьорите следва да отварят вратите автоматично на всяка спирка, за да не се налага на пътниците да докосват копчета или дръжки.
  • 8. Гарите, пристанищата и летищата следва да осигуряват редовно почистване и дезинфекция и да следва да има санитарни препарати, включително в превозното средство.
  • 9. Следва да има подходяща вентилация във всички видове транспорт.
  • 10. При анулиране на билети пътниците могат да избират между възстановяване на средствата и пренасочване. Ако превозвачът предлага ваучер, правото Ви да искате възстановяване на средствата остава в сила.

По време на дебат на 28 май депутатите от парламентарната комисия по транспорт и туризъм призоваха за спешна финансова подкрепа за туристическата индустрия и заделянето на специален бюджет за сектора.


Председателят на парламентарната комисия Карима Дели (Зелени/ЕСА, Франция) заяви: "Идва времето за почивки. Какво чакаме? Нужна е повече информация, за да знаят хората къде могат и къде не могат да ходят".


На 15 май Парламентът одобри мерки за подкрепа на транспортния сектор за облекчаване на последиците от кризата с коронавируса върху авиокомпании, жп компании, превозвачи по суша и вода.


Научете какво прави ЕС за борба с коронавируса и се запознайте с хронологията на взетите мерки.


Престой в хотели


Гостите на хотели и на други учреждения, предлагащи престой, следва да спазват социална дистанция, когато се намират в общи части. Те следва да се съобразяват и с други мерки за предотвратяване на инфекции - например, да ползват кърпичка или лакътя си при кашляне или кихане, да мият редовно ръцете си и да носят маски за лице.


Туристическите учреждения следва да предоставят на гостите си ясна информация още преди пристигане и трябва да имат план за действия, ако се установи наличие на болни хора. Те трябва редовно да почистват често докосвани повърхности и да имат добри системи за вентилациия. Персоналът в хотелите трябва да получи основно обучение за предотвратяване и контрол на инфекции.

Balkanite Net