Тропически риби и други видове успяха да ...

Започва разработване на мярка „Съхранение на ...

Финансовият сектор навлезе в тази криза в ...

Пазарът на пътуванията категорично вече няма да ...

В началото на кампанията по розобера ще започне и ...

Над 186 млн. лв. са приходите от пътни такси от ...

Щастливите хора. Те си приличат. Всеки един от ...

В обща декларация те представиха 12 мерки за ...

Новини от деня

 

Най-четени

Преглед на печата

Министър Марияна Николова посети Аладжа манастир край Варна

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Аладжа манастир край Варна. Тя бе придружена от областния управител на Варна Стоян Пасев.

 

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие,  обитаван от монаси-отшелници през XII-XIV век. Съществува мнение, че манастирът е част от обширен скален култов комплекс на територията на Североизточна България, свързан с широко разпространеното през XIII-XIV век учение за "Божествената Таворска светлина" - исихазма.Министър Марияна Николова посети Аладжа манастир край Варна - Труд   Министърът на туризма посети Аладжа манастир край Варна - bgtourism.bg

Помещенията на манастира са издълбани на две нива във високи почти 40 метра варовикова скала. На първото ниво са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, крипта и стопански помещения. Второто ниво представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис. В параклиса е съхранена част от оригиналната стенописа украса, датирана към края на XIII - началото на XIV век.

Марияна Николова посети Аладжа манастир и остави послание – Нова Варна

Министър Николова уточни, че подобни забележителности трябва да привличат все повече посетители от всички краища на България, както и чужденци дошли на почивка и ваканция в региона.

Марияна Николова посети Аладжа манастир край Варна - Политика ...

Вицепремиерът остави и послание в манастира, като призова всеки турист да влезе в тази обител и да се потопи в българската култура и история.

Balkanite Net