Европейската комисия публикува доклада за 2020 година на мрежата Safety Gate за бързо откриване и изтегляне на опасни стоки в ЕС и ЕИП

От 2003 г. насам Safety Gate дава възможност за бърз обмен на информация между държавите — членки на ЕС/ЕИП, Обединеното кралство и Европейската комисия относно опасни нехранителни продукти, които представляват риск за здравето и безопасността на потребителите. Така могат да се предприемат необходимите действия, за да не бъдат допуснати на пазара опасни продукти.

Едновременно с публикуването на доклада Комисията стартира своя изцяло преработен публичен уебсайт Safety Gate с модерен и лесен за ползване интерфейс за ускоряване и улесняване на процеса на уведомяване. Страниците постепенно се превеждат на всички езици на ЕС, както и на исландски и норвежки. Предприятията могат също така да използват портала Business Gateway, за да информират бързо и ефективно националните органи за опасения във връзка с безопасността на продукт, който са пуснали на пазара.

Друго действие за защита на потребителите е инициативата „Ангажимент за безопасност на продуктите“, която определя конкретни доброволни действия на местата за търговия за бързо премахване на оферти за опасни продукти от техните платформи. Към днешна дата единадесет онлайн места за търговия са подписали това споразумение, за да си сътрудничат с държавите членки за премахване на опасни продукти от техните уебсайтове: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, а вчера — Etsy и Joom.

Според доклада играчките представляват продуктовата категория, за която са подадени най-много сигнали (27 % от всички сигнали), следвани от моторните превозни средства (21 %), електрическите уреди и оборудването (10 %). Това показва, че надзорът на пазара в ЕС е насочен специално към децата, които са уязвима група потребители. Като цяло най-често подаваните сигнали са свързани с продукти, причиняващи наранявания като фрактури или сътресение на мозъка (25 %), следвани от химическите компоненти в продуктите (18 %) и рисковете от задавяне при децата (12 %).

В сравнение с миналата година повече онлайн места за търговия се ангажират да подобрят безопасността на продуктите, които продават.

Следващи стъпки

Комисията награждава предприятията, които правят повече, за да защитят потребителите, с наградата на ЕС за безопасност на продуктите. Тазгодишното издание, за което се приемат кандидатури, ще се съсредоточи върху инициативи, насочени по-специално към защита на уязвимите потребители, както и върху използването на нови технологии за повишаване на безопасността на потребителите на продукти. Крайният срок за кандидатстване е 30 април. Можете да намерите повече информация тук.

 

Balkanite Net