Китайският учен Джордж Гао: Човечеството може да се справи с пандемията

Епидемията от коронавируса може да бъде потушена чрез изолиране на всички пациенти и използване на маски от хора без симптоми

Водещия китайски учен Джордж Гао е споделил пред сп. Science какви грешки допускат другите страни в борбата срещу епидемията от COVID-19 и защо е необходимо да се носи маска, дори да няма симптоми на заболяването.

По думите на генералният директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Китай Джордж Гао, епидемията от коронавируса може да бъде потушена чрез изолиране на всички пациенти и използване на маски от хора без симптоми. Един от първите, получил генома на SARS-CoV-2, смята, че карантината и предпазните мерки не се прилагат в достатъчна степен в Европа и в другите страни по света.

През януари 2020 г. Джордж Гао се е присъединил към екипа, който изолира коронавируса на SARS-CoV-2, и е декодирал неговия геном. Той е съавтор на статии, предоставящи първите подробни епидемиологични данни. Освен това екипът му е предоставил важни данни на международна комисия, организирана от СЗО, която след пътуване до Китай е съставила доклад за мерките, които  да се предприемат за справяне с епидемията.

Какво може да научат другите страни от подхода на Китай към COVID-19?

Според учения поддържането на социална дистанция е най-важната стратегия в борбата срещу COVID-19, както и срещу всяка инфекциозна болест, особено ако става въпрос за респираторна инфекция. Той разказва, че в Китай първо са използвали нефармацевтични стратегии, тъй като в началото на пандемията не е имало специфични лекарства за COVID-19, нито ваксини. Подчертава, че медиците и обществото трябва да са сигурни, че се изолират всички заразени. Хората, с които болните са имали близък контакт, също трябва да бъдат поставени под карантина. Специалистите в Китай са отделили много време, за да проследят близките контакти на болните и да се уверят, че тези хора са изолирани. При очаквания втори пик на пандемията, в комбинация със сезонния грип, е наложително да се преустановят публичните срещи, препоръчва той. Ако се налага, и да се затварят граници, както направиха много страни в началото на пандемията.

За да се постигне всичко това и да има резултат, е необходимо разбиране и консенсус, което изисква силно ръководство, както на местно, така и на национално ниво. Всяка страна се нуждае от лидер и координатор, който да работи в близък контакт с обществеността.

Най-голямата грешка на Европа и САЩ според Джордж Гао е, че хората не носят маски. Вирусът се предава чрез въздушни капчици и чрез близък контакт. Капките играят важна роля и затова се налага носенето на маска. Когато човек говори, от устата му излитат мънички пръски. При мнозина инфекцията протича безсимптомно или може да е в инкубационнен период, докато се срещат с други хора и не знаят, че са заразени. Ако носят маски, това може да попречи на капчиците да се разпространят с вириони (зрели вирусни частици) и да заразят други хора.

В Китай активно се използват термометри, например на входовете в магазини, сгради и на спирките на обществения транспорт, на летищата. Ученият препоръчва да се измерва температурата на хората възможно най-често, за да е сигурно, че тези с висока температура са изолирани.

Важен, но нерешен въпрос е колко стабилен е този вирус в околната среда. Тъй като това е обвит вирус с крехка външна мембрана, хората смятат, че е уязвим и чувствителен към повърхностна температура или влажност. Като се съди по резултатите от американски и китайски изследвания, на някои повърхности е доста устойчив и може да оцелее при различни условия. На някои въпроси трябва да се дадат научно обосновани отговори.

Друг важен момент е всички хора с положителни тестове, независимо дали имат леки или никакви симптоми, да бъдат изолирани. И това е наложително да се прави навсякъде. COVID-19 може да се овладее само ако източниците на инфекция  бъдат премахнати. По тази причина в Китай изградиха модулни болници и превърнаха стадионите в болнични заведения.

В самото начало учените в Китай са се сблъскали с много странен, прикрит вирус. Същото може да се каже за Италия и за други европейски страни, както и за САЩ. Първоначално всички си мислеха, че това е „просто вирус“, което забави адекватните мерки.

В момента китайските специалисти работят както върху ваксини, така и върху лекарства срещу коронавируса.

За изучаване на патогенезата и тестване на лекарства и ваксини срещу вируса се използват маймуни и трансгенни мишки, които имат човешкия рецептор за вируса АСЕ2. Мишките се използват широко в Китай за оценка на ефективността на лекарствата и ваксините и скоро излизат няколко статии за изследвания на маймуни. Ученият твърди, че изследването на маймуните е доста ефективно.

По повод изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той нарича новия коронавирус „китайския вирус“, Джордж Гао заявява:

„Определено не е добре да го наричаме „китайски вирус “. Вирусът принадлежи на Земята,  а не на човек или държава и е нашият общ враг“.

 

Balkanite Net