Възможният механизъм за съсирване на кръвта при COVID-19

Изследване установява проблемите на съсирването на кръвта при някои пациенти с COVID-19. Всички данни и статистики се основават на публично достъпни данни към момента на публикуване и проучването изучава възможният механизъм за повишено присъствие на кръвни съсиреци при пациенти с COVID-19. Изследването публикувано в списание Circulation може да помогне на клиницистите да разработят по-ефективни лечения за COVID-19.

Тъй като SARS-CoV-2 е нов вирус предишните лечения разработени за подобни щамове не работят. Eвентуалните терапии трябва да бъдат идентифицирани, тествани и след като бъдат безопасни да бъдат приложени за реални условия. Всичко това обаче отнема време.

SARS-CoV-2 представлява основна опасност, тъй като за някои пациенти особено тези с определени основни здравословни състояния, нарушена имунна система или напреднала възраст може да се развие вид тежък остър респираторен синдром подобен на пневмония. Болестта COVID-19 причинена от вируса води до възпаление на белите дробове.

COVID-19 и коагулацията на кръвта

Според интервю в The Guardian с проф. Джон Уилсън новоизбраният президент на Кралския австралийски колеж на лекарите, ако това възпаление е тежко възпалителният материал може да се събере в дъното на белите дробове на човек. Това може да затрудни получаването на достатъчно кислород в кръвта им да доведе до спиране на органите и потенциално да доведе до смърт.

В допълнение към тази подобна на пневмония реакция клиницистите също са забелязали, че пациентите с COVID-19 могат да развият увреждане на органи по начин, който не е пряко свързан с липсата на кислород в кръвта. Това е особено често при бъбреците и сърцето.

Има някои доказателства, че проблемът с кръвосъсирването причинява увреждането на тези органи. Коагулацията е процесът при който кръвта се сгъстява. От решаващо значение е за спиране на кръвотечение. Ако обаче кръвта се коагулира твърде много или твърде малко човек може да има сериозни проблеми и може да развие вътрешно или външно кървене. Така могат да се развият кръвни съсиреци, които могат да причинят инсулт или инфаркт.

Авторите на проучването отбелязват, че COVID-19 може да повиши коагулацията в кръвта на някои хора което причинява увреждане на органите, тъй като кръвоносните съдове се блокират. Все още обаче не е ясно как и защо това се случва и затруднява развитието на ефективни лечения.

Неутрофили и тромбоцити

В проучването изследователите са изследвали 62 пациенти включително аутопсии на петима починали. От тези лица 38 са потвърдили COVID-19. След провеждане на поточна цитометрия и многоизмерни аналитични подходи - начин за измерване на присъствието на определени клетки в течност и сравняване на тези резултати с контролните групи изследователите идентифицират значителен брой неутрофили и тромбоцити в участниците.

Неутрофилите са вид имунни клетки, които се борят с патогени постъпващи в тялото като вируса SARS-CoV-2, докато тромбоцитите са вид кръвни клетки необходими за коагулацията.

Изследователите установили, че тези две клетки изглежда реагират и се активират една друга, което води до прекомерна коагулация, запушване на кръвоносните съдове и сериозно увреждане на близката тъкан. Освен това когато се активират неутрофилите излъчват мрежоподобни структури предназначени да им помогнат да заловят бактерии, но експертите смятат, че те изострят блокирането на кръвоносните съдове.

Според д-р Константин Старк от Университетската болница Лудвиг-Максимилиан-Университет Мюнхен, Германия и съавтор на статията:

Тези открития допринасят за по-доброто разбиране на патофизиологията която е в основата на прогресията на заболяването при COVID-19. Изследването също така идентифицира имунотромбозата (физиологичен ефектор на вродения имунен отговор) като обещаваща цел за профилактика и лечение на белодробна недостатъчност и тромботични усложнения възникващи в случаите на COVID-19."

https://www.medicalnewstoday.com  https://www.omed.bg/

Balkanite Net