Карловчанки омайват с дантела, рози и плетива

Българката винаги е имала афинитет към красивото, казват уредничките от комплекс „Старинно Карлово”

Калоферска дантела, цветна бродерия върху панама, шевици, копринени плетива и кафе на пясъка са сред най-приятните неща, на които може да се наслади всяка дама посетила комплекс „Старинно Карлово” в град Карлово. Мястото прелива от красота и благоухания на рози, лечебни мехлеми и билки. Букетчетата от мащерка, риган, жълт кантарион и мента ни връщат в бабината кухня, където ухае на любов.  Градините във всяка от къщите са изрядни и хармонични, а чаровните уреднички разказват за някогашната българка и афинитета й към красивото.

Най-напред разглеждаме къщата на Райно Попович, в която са се провеждали заседанията на женското дружество. В къщата на учителя и книжовник всеки турист може да изработи сам уникално свидетелство на автентична печатарска преса от 19-ти век, да излее восъчен печат и да си го надпише на кирилица или глаголица. В класната стая всеки  може да пише върху пясък, да чете, да рисува камъчета, да изработва картички. Тук, под зоркото око на жените от дружеството е съхранен сборникът от златни правила или „Христоития или благонравие”. В нея освен напътствия за поведението в обществото и семейството, за отношенията между хората, той дава съвети и по въпросите за облеклото, за походката, за това че трябва да вървим с изправен гръб, да подбираме внимателно думите, които използваме и че най-важното е да се стремим към здраве. Все неща, които липсват на днешните деца.

В къщата на възрожденеца са се провеждали и заседанията на женското дружество. Жените продавали всичко, което изработят – черги, завивки, дрехи и с парите подкрепяли революционната дейност на окръга.

Маслодайната роза изпълва с аромата си „Патевата къща”. „Известно е, че маслото от рози е целебно, повишава вибрациите на тялото и носи хармония за ума. Увeличaвa блaгoпoлyчиeтo, пcиxичнaтa зaщитa и пoвишaвa eнepгийнoтo пoлe и чecтoтa. Бaлaнcиpa вcичĸи чaĸpи, нo нaй-вeчe cъpдeчнaтa чaĸpa”, разказват уредничките. „Розовото масло успокоява и хармонизира ума, помага при депресия, мъка, страх, нервно напрежение и стрес. Чудотворната течност слави страната ни по цял свят със своите разкрасяващи и полезни качества. Действа благотворно и за дихателната система в случаите на астма, кашлица и сенна хрема”. То може да се използва и за кремове и лосиони. Смесено с тях стимулира кожата, тъй като има овлажняващ ефект.

На мини дестилерията тук може да се наблюдава извличането на различни етерични масла. Гостите могат да се включат в работилнички за изработване на лечебни мехлеми, бродерия и плетачество. Дегустира се билкова ракия и чай от рози. Обособена е и стая на царица Роза, с нейните рокли, трон и корона. Малките деца могат да облекат рокля, да се превърнат в малка мис Роза и да се снимат за спомен.

В работилницата за художествено плетиво в „Буховия хан” всичко на което ви се спре погледа ще ви зарадва и усмихне – плетени чехли, разделители за книги, топли и меки шалове. Майсторката плете без инструменти, само с ръце, но обяснява, че преждата предразполага към подобен род творчество. Повечето неща тук са изработени с използване на две техники – едната е позната от нашите баби – плетене на една кука, а другата – техника фигурите. Майсторката казва, че акцентират на по-практичните неща и такива каквито нашите баби със сигурност някога не са правили – бижута, чехли, несесери, панерчета. Използват достъпни за съвремието конци – предимно памучни и такива от рециклиран памук, с грижа за природата. Използват и коприна, от която шият книгоразделители и въпреки че е малко трудно, защото конецът от коприна е като жив в ръцете на майсторката, се получава ефектно и блестящо. Освен това тънкият конец позволява богатство на рисунъка и повече творчество, докато дебелият е по-подходящ за шалове и пуловери.

Къща „Белия двор“ очарова не само с прекрасния си двор, но и с богатата си етнографска и художествена експозиция. Тук може да се рисува, моделира, да се усвояват различни живописни практики. Провеждат се различни демонстрации, обучения и школи. Последният собственик на къщата е Анна Кузманова – учител и деец на женското движение в Карлово. В тази къща изкуството говори. Художникът Никола Танев увековечава в картините си духа на Карлово.

„Патевата мааза“  Построена е през 1863 г. от Васил Патев, наследник на известния търговец на платове, клониални стоки и манифактура Патю Хаджиминчев. Служила е като склад и дюкян. Днес Патевата мааза работи като информационен център, където посетителите могат да получат информация за комплекс „Старинно Карлово”, както и за други забележителности в Карлово и региона.

Къщите от Комплекс „Старинно Карлово“ непрекъснато се развиват и обогатяват  с нови, все по-разнообразни  атракции.  С всяка изминала година те привличат все повече туристи, голяма чест от тях се връщат повторно и всеки път откриват нещо различно, научават нови неща и се забавляват.

 

 

 Най-хубавото кафе в България е тук

 

Кафето е черешката на тортата в старинния комплекс. Тук може да се насладите на кафе на пясък, което се поднася със сладко от рози или смокини – истинска наслада за небцето. А обстановката допълва удоволствието от самата напитка, за произхода на която спорят много често помежду си гръцките и турските туристи. Най-важното е, че в автентична възрожденска обстановка можете да изпиете нямащо равно по вкус кафе на пясък, при това приготвено пред очите ви. То се вари в медно джезве и със специални движения се налива в порцеланови чашки, пиенето му е истински ритуал докато съзерцаваме Стара планина от балкончето на „Буховия хан”. Тайната на приготвянето и на ароматния вкус се пази упорито от стопанките на това красиво място.

 

Balkanite Net