ХАВАЙСКИТЕ КОРАЛОВИ РИФОВЕ СА СТАБИЛИЗИРАНИ СЛЕД МАСОВО ИЗБЕЛВАНЕ

4 години след най-ужасното масово избелване, случило се в Хавайския архипелаг някога, учени съобщават, че природата е вече в норма.

 

Избелването на корали е процес, при който коралите губят отличителния си цвят, тъй като живеещите в тях симбиотични микроводорасли умират поради промени в океанската вода. Понякога избелването в крайна сметка води до измиране на някои видове корали. Феноменът се проявява предимно поради температурни промени, болестотворни бактерии, замърсяване и окисляване на океана поради увеличаването на емисиите на парникови газове в атмосферата.

Според изследвания на The Nature Conservancy, кораловите рифове показват знаци на развитие и стабилизация. Най-здравите корали са далеч от човешката намеса, но дори и най-уязвимите видове корали, които изпитали 98% от избелването през 2015 г. показват знаци на възстановяване.

Събития като избелването през 2015 г. могат така да въздействат на кораловите рифове, че те никога да не се възстановят отново.-  казва Eric Conklin, директор по океанска наука в The Nature Conservancy в Хаваи.

Прегледахме над 14 000 коралови колонии надлъж брега Западен Хавай, от Kawaihae до Keauhou, и бяхме развълнувани да видим, че повечето са се стабилизирали, което е първата стъпка към възстановяване.

6% от държавните води и 12% от бреговите води са под управата на Хавайското правителство, но законодатели искат да променят тези числа до 30% в следващите 11 години, така ще се защитят от замърсяване и човешка намеса.

 http://uspelite.bg

 

Balkanite Net