Награда за победителя във втория конкурс Newbie

Третият конкурс NEWBIE в България все още не е приключил и българските нови фермери имат няколко дни за кандидатстване.

Членовете на Националната консултативна група и екипът на проект NEWBIE от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев широко разпространяваха информацията и очакват интересни и вдъхновяващи кандидатури. Смята, че отново няма да е лесно да изберат победителят. Както каза журналистка от вестник „Български фермер“, и тримата  финалисти от втория конкурс заслужават първото място.

 

 

Вторият победител в конкурса Димитър Кукунджиев и семейството му са много горди с наградата и я използваха за маркетингово обучение.

Димитър Кукунджиев от село Ягодина има малка високопланинска ферма на 1200 м н.в. в Родопите. Отглежда  български породи крави, овце и кози и макар да не са с висока продуктивност, качеството на млякото и вкусът си заслужават усилията. Той  съхранява традиционни български родопски говеда и поддържа в добро състояние високипланински пасища.Може да бъде изображение с 2 души и стоящи хора

За да добави стойност към производството на мляко, Митко изгражда мини мандра през 2015 г. и сега се гордее с качеството на своите млечни продукти: сирене и кашкавал, кисело мляко и масло. Венета, съпругата на Димитър, помага при преработката на млякото. Те гарантират, че продуктите се правят от 100% планинско родопско мляко. Обичат това, което правят, влагат дуща и сърце. Отскоро прилагат печеливш маркетингов подход - сътрудничество с цех за био сладка и сиропи в хотел Мурсал, Ягодина. По този начин млечните продукти като кашкавал и сирене, панирани или печени, се съчетават чудесно с био сладко от диви ягоди, боровинки, малини,  еликсир от глухарчета, боров мед с марката Мурсал или овче и краве гъсто кисело мляко, залято с дъхави био сладка. Невероятният качамак от царевица,  смляна на каменна мелница, препечен и майсторски приготвен, поръсен с краве, овче или козе сирене на Митко се помни дълго. Брашното за качамака има по-тъмен цвят, че е пълнозърнесто, Туристите могат да изберат от менюто на ресторанта, да опитат колко са вкусни и да си купят за вкъщи, за да запазят вкуса на Родопите по-дълго. По този начин мандрата комбинира местната земеделска чиста храна с екотуризъм и продават съвместно млечни продукти и сладко на български и международни туристи.

Видео за фермата на Димитър Кукнджиев

Balkanite Net