ЛИНИЯ 3 НА МЕТРОТО ПОРАСТВА С ОЩЕ 4 СТАНЦИИ

Метростанция „Горна баня“ вече свързва директно центъра на града с жп линията „София-Перник-Кулата“

24 април 2021 г., метрото в София вече ще свързва не само кварталите Горна баня и Овча купел с центъра на града, но и пътуващите по жп направлението „София-Перник-Кулата“.

Вторият етап на изграждане на зелената Линия 3 на метрото включва нови 4 км трасе и 4 метростанции - „Овча купел“, „Мизия/ НБУ“, „Овча купел II“ и „Горна баня“.

Новост за цялата Линия 3 са обезопасителните, автоматичтни предпазни врати срещу инциденти в метрото. Стъклените прегради са високи 1,60 м. и са синхронизирани с вратите на метровлаковете. Те се отварят едва, когато мотрисата пристигне на перона, за да се качат пътниците. При потеглянето й вратите отново се затварят.

И настоящият участък, подобно на този между „Красно село“ и „Хаджи Димитър“, разполага с нови системи за автоматика и управление, монтирани за първи път в България. При този лъч чрез радиосигнал по отсечката се подава сигнал на влака, т.е  знае се разположението на мотрисата с точност до сантиметри.  

По-различното тук е „интермодалната връзка“ между 4 вида транспорт, които вече ще могат да бъдат използвани ползват не само от жителите на града, но и от всички, които често пътуват от Югозападна България до столицата.

При метростанция „Горна баня“:

  • метрото вече прави директна връзка с жп линията „София - Перник - Кулата" - на специално изградената съвременна, жп спирка;
  • метростанцията разполага с нов, буферен паркинг за над 230 автомобила за ползвателите на метрото, които идват с автомобил от Югозападна България;
  • пътниците могат удобно да ползват и вече съществуващите спирки на градския транспорт.

С новите 4 станции подземната железница вече ще обслужва между 30 000 и 45 000 нови пътници дневно, като времетраенето на пътуването от МС „Горна баня” до центъра на града ще е около 12 минути.

Проектът за разширение на софийското метро е емблематичен и мащабен проект, съфинансиран със средства от Европейския съюз и изпълняван вече в два програмни периода по Оперативна програмa „Транспорт“ 2007-2013 г. и Оперативна програмa „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Обща стойност на реално сключените договори с изпълнители за цялата Линия 3 (Етап 1 и Етап 2) е: 974 088 000  лева (приблизително 1 млрд. лева). От тях 661 128 000 лева са безвъзмездна финансова помощ, предоставени от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и 312 960 000 лева – местно съфинансиране.

МЕТРОСТАНЦИЯ „ОВЧА КУПЕЛ“

Метростанция Овча купел
Метростанция Овча купел
Метростанция Овча купел

МЕТРОСТАНЦИЯ „МИЗИЯ/ НБУ“

Метростанция Мизия/ НБУ
Метростанция Мизия/ НБУ
Метростанция Мизия/ НБУ

МЕТРОСТАНЦИЯ „ОВЧА КУПЕЛ II“

Метростанция Овча купел II
Метростанция Овча купел II
Метростанция Овча купел II

МЕТРОСТАНЦИЯ „ГОРНА БАНЯ“

Метростанция Горна баня
Метростанция Горна баня
Метростанция Горна баня

 

Balkanite Net