Как да пътуваш безплатно по света?

Седем безценни съвета къде да отсядаш и да се храниш, как да разглеждаш забележителности безплатно и да обикаляш света!

Когато си на 40 г., основната причина да не пътуваш по света, е липсата на време. Когато си на 20 г. – липсата на пари. Чувал си израза: „Не са ти нужни пари, за да пътуваш“. Мислиш, че е клише? Ние обаче ти даваме свежи съвети, с които безплатното пътуване е възможно. Хиляди студенти и младежи обикалят земното кълбо, благодарение на тези платформи, методи и добра организация. Опитай и ти!

Стани доброволец в хостел

Любимото място на скитащите пътешественици са хостелите. Можеш да станеш доброволец в някой от тях, а в замяна да получиш безплатно настаняване, а в някои случаи и изхранване. Ето тези три сайта ще ти помогнат да намериш хостел, в който да поработиш, да се запознаеш с други пътешественици и да пътуваш без никакви разходи - Worldpackers, Workaway и HelpX.

Как да пътуваш безплатно по света?

Преподавай английски в чужбина

Разбира се, може и друг език, но английският е най-разпространен. Трябва само да умееш да говориш свободно английски и да имаш TEFL сертификат, в зависимост от държавата, в която отиваш. Така може да посетиш много екзотични страни като Тайланд, Южна Корея, Япония. Много компании в Азия не само ще ти намерят място, където да отседнеш, но и ще платят самолетния ти билет. Не е ли прекрасно?

Помагай в биологична ферма

Ако се стараеш да живееш по-осъзнато и природосъобразно, платформата WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms) ще ти позволи да пътуваш с грижа към природата. Можеш да си избереш ферма в 130 страни по света в Европа, Азия, Африка, Северна или Южна Америка, Австралия, където да работиш. В замята получаваш безплатна стая и храна, както и възможността да опознаеш местните бит и култура. Фермите в WWOOF насърчават културния и образователен обмен, както и изграждането на глобална общност, грижеща се за устойчивото развитие на планетата. Ако искаш да се докоснеш до истинския живот на местните хора в дадена страна, фермерският живот ще ти подари едно необикновено пътуване.

Отседни при местен

Има много сайтове, които свързват пътешественици с местни жители, готови да отворят дома си и да им разрешат да спят на дивана безплатно. Препоръчваме ти: Couchsurfing; Servas; BeWelcome и Warmshowers. Те изцяло промениха начина на пътуване и благодарение на тях хиляди хора обикалят света, без да плащат за нощувки в хотели. Е, понякога получаваш матрак, надуваем дюшек, друг път самостоятелна стая, но важното е, че винаги е безплатно. Добре е да помогнеш в приготвянето на храната или да направиш някакъв малък подарък на домакина в знак на благодарност. В доста от случаите ще попаднеш на хора на твоята възраст, които с радост ще те разведат из града и ще ти разкажат интересни неща.

Как да пътуваш безплатно по света?

Проучи безплатните забележителности

Знаеш ли колко интересни места има във всеки град по света, които да посетиш без билет? Повечето природни забележителности, храмове, архитектурни резервати са със свободен достъп. Освен това, дори най-популярните музеи имат дни на отворените врати – обикновено веднъж в месеца. Не забравяй и безплатни туристически обиколки, които се организират на много места по света, както в големите мегаполиси, така и малките автентични селца. Направи си предварително проучване и така ще разгледаш невероятни забележителности, без да платиш и стотинка!

Пътувай на стоп

Доброто старо пътуване на стоп продължава да върши чудесна работа, за да стигнеш до желаната дестинация. Ето няколко полезни съвета:

  • Провери дали пътуването на стоп е разрешено в съответната страна/град;
  • Носи табела с мястото, за което пътуваш;
  • Бъди спретнат и усмихнат;
  • Запиши номера на автомобила, в който се качваш и го изпрати на приятел;
  • Дръж ценностите у себе си;
  • Потърси още съвети в ръководството за пътуващи на стоп Hitchwiki.
Как да пътуваш безплатно по света?

Продай уменията си

Ако все пак имаш нужда от малко пари в брой, докато пътуваш, има няколко лесни начина да ги спечелиш, без да се обвързваш с постоянна работа. В сайтовете Craigslist, TaskRabbit и Gumtree ще откриеш хора, които имат нужда от помощ в косенето на ливадата, изхвърлянето на боклука, почистване на дома и други подобни неща, които ще ти отнемат от няколко минути до 1-2 часа. Така бързо и лесно ще се сдобиеш с кеш, необходим за пътуването. Можеш да предлагаш и онлайн услуги като редактиране на текст, графичен дизайн, консултации. Единственото, от което се нуждаеш, е безплатен Wi-Fi.

Приложи тези съвети и ще видиш, че безплатното пътуване е възможно. Използвай времето до следващата академична година, за да опознаеш света, да създадеш нови приятелства и да се забавляваш. Бъди креативен и превърни мечтаното пътуване в реалност    !https://tuk-tam.bg/

Balkanite Net