Четири причини да посетите Пловдив

Историята, храната и Капана са неща, които си заслужава да се видят и усетят

Пловдив е прекрасен град, разположен на почти еднакво разстояние от столицата София и черноморското крайбрежие.  Градът има завладяваща история, места, които предлагат невероятна храна и вино, спиращи дъха забележителности и множество вълнуващи културни събития.

 

1. Невероятната история
В далечното минало Пловдив е бил под влиянието на траки, гърци, римляни, византийци и османци. Всеки от тях е оставил незаличимо влияние върху архитектурата на града, както и неговия художествен и културен живот.


Старият град на Пловдив е добро място за начало. Тук ще намерите калдъръмени улици, елегантни къщи от епохата на възраждането, както и разрушената крепост Небет тепе, построена първо от тракийски племена. Задължително посетете етнографския музей, разположен в спиращата дъха стара Куюмджиева къща.

 

2.Невероятно вкусна храна и вино

Популярна закуска тук е баницата, която се предлага навсякъде в града с боза, малцова напитка на основата на пшеница. Традиционната шопска салата е вкусна и се сервира почти навсякъде. Препоръчваме ви да опитате страхотната кухня на Smokini Plovdiv.


В центъра на града има изобилие от места, които правят дегустации на вино от многобройните винарни, намиращи се около Пловдив.

 

3. Капана – квартал на творческите индустрии
Капана някога е бил център на пловдивските занаятчии, като имената на улиците като Железарска (Желязната улица) и Кожухарска (Кожената улица) намекват за миналото на района.


Днес Капана е широк лабиринт от хипстърски кафенета, художествени галерии и арт пространства, работилници, бутици и оживени барове и ресторанти. Бързо ще се превърне в любимото ви място в Пловдив.

 

4. Европейска столица на културата за 2019 г.

През 2019 г. Пловдив беше определен за Европейска столица на културата. Това е първият град в България, удостоен с честта и отбелязва повода с вълнуващи дейности и културни събития. Темата е "Заедно" и местните жители имат намерение да покажат града си в най-добрата си светлина.

http://iconomist.bg/

Balkanite Net