Мрачната прогноза на Фед за икономиката срина долара

В очакване на становището на САЩ за монетарната политика на страната европейските акции завършиха със смесени резултати

В сряда се проведе заседанието на Федералния резерв на САЩ, на което водещите банкери запазиха основния лихвен процент при ниво от 0.25%. Новината подкрепи капиталовите пазари, което даде силен импулс на основните индекси. Най-силно беше представянето на технологичните компании, които поведоха печалбите към по-високи стойности. Широкият индекс S&P 500 напредна с 1.24 на сто до 3258.44 пункта, докато Dow Jones Industrial Average се изкачи с 160.29 пункта до ниво 26539.57. Силното представяне на технологичния сектор отново даде най-голяма преднина на NASDAQ, който повиши стойността си с 1.4 процента.

На пресконференцията след обявяване на лихвените нива в страната, председателят на Фед Джером Пауъл изказа мрачната си прогноза за бъдещото развитие на икономиката, което силно понижи стойността на щатската валута. Доларовият индекс се понижи до 22-месечно дъно, което даде преднина на основните му конкуренти.  В очакване на становището на САЩ за монетарната политика на страната европейските акции завършиха със смесени резултати.

Индексът DAX се раздели с една десета от стойността си, докато главният индекс във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0.04% до 6131.46 пункта. Слабият долар даде възможност на златото да поскъпне до рекордни нива, след като поскъпна с повече от половин процент. Данните за запасите на петрол, които излязоха в сряда показаха спад в складовите наличности, което повиши цената на нефта. В края на деня барел петрол се тренираше за $41.27, докато сорта Брент струваше $43.77.

Акценти от днес

Ниво на безработица

В четвъртък ще бъдат оповестени данните за нивото на безработица в еврозоната и в най-голямата икономика от съюза, която е немската. Въпреки всички мерки, които се взимат за запазване на икономическата стабилност се очаква повишение на безработицата спрямо предходния период. Голямо влияние ще има от мерките против разпространение на пандемията, който накараха много заводи и предприятия да затворят врати.

VBI Vaccines – Дневна

В периода на пандемия и борба с разпространението на COVID-19, както и усилените опити за откриване на ваксина, фармацевтичните компании са добра инвестиция, при която може да последва силен бум на цената. При текущата корекция очакваме низходящото движение да спре около нивото на подкрепа 3.0, откъдето да последва възстановяване на основното движение.

EUR/USD – 4 часова

След като Федералния резерв на САЩ запази лихвите на рекордно ниско ниво и заяви, че ще ги остави ниски докато е нужно, за да се наблюдава устойчиво стабилизиране на икономиката, щатската валута изостана спрямо основния си конкурент – еврото. Въпреки високата цена на валутната двойка виждаме опит за възходящо пресичане на индикатора MACD, което може да е начало на още един възходящ импулс.

XAU/USD – 4 часова

Златото претърпя доста волатилна търговия, поради заседанието на Фед и промяната в стойността на долара. Цената на метала се търгуваше при исторически максимум около 1980 долара за трой унция, откъдето последва рязък спад, поради прибиране на печалбите. Нагласите са за тестване на психологическата граница при 2000 долара, но е възможна корекция преди  това, ако цената формира двоен връх.  

S&P 500 – 4 часова

Широкият индекс на САЩ срещна подкрепа след заседанието на Федералния резерв. Ако възходящият импулс задържи стойността на индекса над 3250 пункта ще имаме предпоставки да смятаме, че се формира нова възходяща вълна, която ще доведе до пробив над максимума при 3293 пункта. При обрат в движението може да смятаме, че ще се формира корекция едва след пробив под нивото на подкрепа при 3200 пункта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html     https://www.economic.bg/

Balkanite Net