Китай ще стане най-голямата икономика в света до 2028 г.

Заради пандемията това ще се случи 5 години по-рано в сравнение с предходните прогнози

Китай ще изпревари САЩ и ще се превърне в най-голямата икономика в света до 2028 г., пет години по-рано от предходните прогнози. Това ще стане заради пандемията от Covid-19 твърди нов доклад на Центърът за икономика и бизнес изследвания (CEBR), базиран в Обединеното кралство.

Според годишната си таблица на Световната икономическа лига на CEBR, едно от въздействията на глобалната здравна криза е „преразпределяне на икономическия импулс, като Азия се справя най-добре а Европа най-зле.“.

Китайското „умело управление на пандемията“ и дългосрочното въздействие на пандемията върху западния растеж означава, че „относителното представяне на Китай се е подобрило“.

„Сега смятаме, че китайската икономика в доларово изражение ще изпревари американската през 2028 г., цели 5 години по-рано, отколкото сме смятали миналата година“, се посочва в доклада.

Документът отбелязва например, че властите реагираха „енергично“ на кризата с Covid-19, като по този начин икономиката понесе по-малко щети. В резултат на това, докато повечето западни икономики се очаква да регистрират отрицателен растеж за годината, Китай се очаква да отчете 2% темп на растеж.

След това се очаква да расте с 5,7% годишно между 2021-25 и 4,5% годишно от 2026 до 2030 и след това с 3,9% през следващите пет години.

За разлика от тях се очаква САЩ да нараснат с 1,9% годишно от 2022 до 2024 г. и след това с 1,6% след „силно възстановяване след пандемията“ през следващата година.

„От известно време всеобхватна тема на глобалната икономика е борбата за икономическа и мека сила между Съединените щати и Китай. Пандемията Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност са насочили това съперничество в полза на Китай“, се казва в доклада.

Съединените щати са най-засегнатата страна в света, като са загубили над 330 000 живота в резултат на пандемията и са регистрирали близо 19 милиона инфекции от началото на избухването, според изчисленията на университета „Джон Хопкинс“.

https://www.economy.bg/

Balkanite Net