Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Европейско кино в Благоевград с вход свободен!

Ако сте в Благоевград, запазете 7 декември за филма финалист на кинонаградата ЛУКС на Европейския парламент „120 удара в минута“.

За филма „120 УДАРА В МИНУТА“ (120 battements par minute) на Робен Кампийо (Франция): Четири години след получилия широко признание „Момчета от Изтока”, Робен Кампийо представя един вълнуващ и сърцераздирателен групов портрет на парижките активисти, борещи се за правата на болните от СПИН в началото на 90-те години на ХХ век. Като съчетава „личното, политическото и еротичното”, той предлага един „рядък и безценен, неамерикански поглед към световната здравна криза, която порази гей-общността в навечерието на ХХI век”. (Variety)

Наградата ЛУКС на Европейския парламент

Европейската филмова награда „ЛУКС“ представя многообразието и богатството на европейското кино и насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Кинопродукциите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.  Тази година филмите финалисти са „УЕСТЪРН“ (Western) на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия), „КРЪВТА НА СААМИТЕ“ (Sami Blood) на Аманда Кернел (Швеция, Норвегия, Дания) и „120 УДАРА В МИНУТА“ (120 battements par minute) на Робен Кампийо (Франция).  „Кръвта на саамите“ спечели филмовата награда ЛУКС за 2017. Филмът разказва историята на младо момиче от народа саами, което напуска своята общност, защото мечтае за различен живот. Но за да постигне целта си, тя трябва да се изправи срещу расови, културни и социални предразсъдъци.

В рамките на традиционните филмови дни "Лукс" в началото на месец декември започват прожекции с вход свободен на трите филма финалисти. Те ще бъдат представени пред българската публика само в седем различни града, като Благоевград е избран за един от тях. Събитията се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.

Banner 468 x 60 px