Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Летище София с най-висок ръст на обслужени пътници от 100-те най-големи аеропорта през 2017

За миналата година над половината от пътниците са ползвали нискотарифни компании, сочи анализ на "Индъстри Уоч"

За последните четири години обслужените пътници на Летище София нарастват с 86%, за последните две – с 58%, а през 2017 – с 30.3%, като това е най-високият ръст сред 100-те най-натоварени летища в Европа. Растежът е следствие на навлизане на нови участници на пазара, засилена конкуренция и общо подобряване на икономическата картина в страната, се посочва в анализ на "Индъстри Уоч".

За миналата година над 53% от пътниците са ползвали 2 нискотарифни компании ("Райънеър" и "Уизеър"), едва 15% националния превозвач и по-малко от 7% Луфтханза Груп. Едновременно с това, България отчита ръст на БВП на човек от населението от 4.3% средно за последните 3 години (най-висок в ЕС след Румъния), като средните заплати са се увеличили с 30% за периода. Същевременно, в сектора на информационните технологии – в който доходите са около 3 пъти над средните за страната – работните места са нараснали 4 пъти за последното десетилетие, като почти изцяло те са концентрирани в София.

Летището в София няма специализация, то обслужва както почти изцяло бизнес пътуванията от и за България, така и българите, работещи за кратко или продължително в по-богати страни от ЕС, студенти в чужди университети, българите с туристически пътувания, както и все по-бързо нарастващия брой посетители на София за кратки градски ваканции.

През 2016 56% от туристите пристигат с нискотарифна авиокомпания и нощуват в некатегоризирани места за настаняване. Общо за България, такъв тип настаняване достига 35% през 2017 при 15% през 2012 г., което надхвърля средните стойности за ЕС от 27%, по данни от Евростат.

Делът на въздушния транспорт при пътуванията на българите през 2016 е бил 5.9%, докато средно за гражданите на ЕС надхвърля 13%.

Водеща дестинация за 2015-2017 неизменно е Лондон, като броят на пътниците за столицата на Обединеното кралство е с над 3 пъти по-голям от следващата дестинация Милано.

Конкуренцията във вътрешните полети до Варна от своя страна придвижи града до трето място по трафик от Летище София с почти удвояване на броя пътници.

 http://www.economy.bg

 

Последно променена вВторник, 15 Май 2018 17:35