Вход
обновено 7:31 PM EET, Dec 13, 2019

Зеленият телефон помогна за спасяването на 20 защитени диви пойни птици

Благодарение на граждански сигнал на зеления телефон, експерти от РИОСВ Пловдив спасиха пойни птици. Целта на бракониерите по поречието на Марица е била да ловят защитени птици.

В метални клетки са открити птици от вида щиглец. Експертите РИОСВ са ги спасили и днес вече уловените птици отново са на свобода. Защитените видове са във видимо добро състояние. Затова са освободени, като са пуснати в добър за тях район.

Експерти от РИОСВ - Пловдив спасиха 20 защитени диви пойни птици, съобщиха от инспекцията. Граждани са се обадили на "зеления телефон", че по поречието на река Марица, в землището на Пловдив, се извършва улов на диви пойни птици.

При проверката е било установено, че са уловени в три метални клетки екземпляри от вида щиглец (Carduelis carduelis). На мястото са намерени и разпънати мрежи за улов на птици. Защитените видове са във видимо добро състояние и затова са пуснати на свобода в подходящ район, допълниха от РИОСВ, цитирани от БТА.

Мрежите и клетките на ловящите незаконно птици са конфискувани и унищожени. Глобата за подобен вид нарушение е от 100 до 5000 лв.

Снимка: Агро Пловдив

http://uspelite.bg