Вход
обновено 12:46 PM EET, Jan 20, 2020

Български пианист получи най-високо признание и награда в Сингапур за социалните си дейности

Българин, пианист от Пловдив, получи най-високо признание и награда от Министъра на младежта и културата на Сингапур, Грейс Фу, за поредица инициативи в островния град държава.

Живко Гиргинов живее от 9 години в Сингапур и често оставя своя принос в живота на обществото.

Най-масовият транспорт в Сингапур е велосипедният. Именно това носи своите проблеми в островния град. Когато се счупи велосипед, хората го зарязват директно на улицата. 

Морето от жълти и оранжеви велосипеди из публичните места на Сингапур показва колко бързо градът държава е прегърнал идеята за колела под наем.

Осъществената идея на Живко носи огромна полза на града и се забеляза от световните медии.

С помощта на доброволци и със собствени средства Живко Гиргинов събира изоставени счупени велосипеди и така почиства улиците от тях.

Така в складовете на производителите се оказаха 400 повредени велосипеди, които те поправиха.

Наскоро Живко бе поканен от Националния университет в Сингапур да сподели опит с местни и чуждестранни студенти за своите успешни социални проекти и да изнесе серия лекции на тема "Размити отговорности".

В своите лекции Живко посочва прагматични решения, които самият той е прилагал на практика и които са довели до положителни резултати сред обществото в Сингапур.

"Разглеждахме ситуации, в които никой не поема отговорност или предприема действия относно комплексни социални проблеми, за които всеки се надява, че някой друг ще направи нещо."

Живко Гиргинов е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, но завършва и телевизионно операторско майсторство.

Участва във филмовия екип на “Уорнър брадърс” с режисьора Жан-Пиер Жьоне и главния оператор Тетсуйо Нагата във филма Micmacs. В екип със съмишленици създава много и различни реално функциониращи прототипи на периферна апаратура и снимачна техника, която по това време е прекалено скъпа и не е достъпна в България.

Заедно със Светлин Кърлов правят първия телепромптер в Пловдив (1999 г.), филм-рекордер за трансфер на видео директно върху позитивна кинолента и виртуално студио.

http://uspelite.bg