Вход
обновено 9:25 AM EET, Jan 21, 2020

Варненски кардиолози спасяват десетки животи чрез високотехнологичен метод за смяна на аортна клапа

Кардиолозите от варненската университетска болница „Света Марина“ извършват смяна на аортна клапа със съвременен високотехнологичен метод, известен още като неинвазивна сърдечносъдова процедура.

 В световен мащаб методът за безкръвната смяна на аортна клапа успешно се прилага от 2007 г. и изключително бързо добива популярност. По-голямата част от пациентите са на възраст над 70 години и имат множество съпътстващи заболявания.

 „Минимално инвазивната сърдечносъдова процедура се прилага при стеноза на аортната клапа и е животоспасяващо лечение за болните, при които отворената сърдечна хирургия е свързана с висок риск“,

 обяснява инвазивният кардиолог д-р Веселин Вълков.

Съвременният високотехнологичен метод се практикува във варненското лечебно заведение от 2012 г. и чрез него до този момент е спасен животът на 39 пациенти. Първите подобни интервенции се извършват от екип от български специалисти и проф. д-р Карл Щангл от берлинската университетска болница „Шарите“.

Той показва първите стъпки на българските си колеги в транскатетърната смяна на клапи и към момента те вече могат да се похвалят с придобит голям опит в тази област и екип, състоящ се от интервенционални кардиохирурзи, кардиолози и анестезиолози.

Предимство на безкръвната интервенция е изключително бързото възстановяване след процедурата и възможността пациентите да водят нормален начин на живот след имплантирането на аортната клапа.

 „Обичайният начин за лечение на това заболяване е отворена кардиохирургична операция, при която се отваря гръдният кош, спира се сърцето, клампира се аортата и хирургът сменя клапата. Манипулацията, която ние извършваме, като резултат е същата – сменяме аортната клапа. Разликата е в това, че я сменяме транскатетърно с достъп през бедрената артерия.

Клапата се сменя без операция, без екстракорпорално кръвообращение и може дори да не се налага обща анестезия, а пациентът да е седиран. Възстановяването е много бързо, болните стават няколко часа след интервенцията и се изписват след 3-5 дни“,

разяснява д-р Вълков.

Мултидисциплинарен екип от болницата обсъжда всеки случай поотделно и го предлага индивидуално, тъй като процедурата се поема изцяло от НЗОК.

http://uspelite.bg