Вход
обновено 7:50 PM EET, Dec 7, 2019

Над 1 милион градинари се обединиха в зелена мрежа, за да помагат на пчели и пеперуди

National Pollinatior Garden Network е инициатива, която обединява градинари в усилията им да помагат на пчели и пеперуди.

Предизвикателството е да се регистрират 1 милион градини, които да подпомагат животните опрашители. Зададената цел вече е надградена с малко над 1,040,000 регистрации, като така се създава световна зелена мрежа. Градинарите са помолени да засадят големи количества растения и диви треви в частните си площи. Растенията трябва да: цъфтят продължително, са изложени на директна слънчева светлина и да имат минимално количество пестициди. Също така градините трябва да осигуряват на пчелите и пеперудите подслон от вятър и източник на вода. Повечето регистрирани градини са в САЩ, но има и в Мексико, Канада и Европа. 

Инициативата е основана през 2015 година с цел да се опазят животните, благодарение на които имаме повечето от храната си. Според National Wildlife Federation, партньорска организация на National Pollinator Garden Network,  пчелите и пеперудите са изключително важни за оцеляването ни. 

Заедно, като партньори, възвръщаме популацията им, защото те са в основата на екосистемата и храната ни. - казва изпълнителният директор на федерацията Collin O’Mara.

Спасявайки дивите животни, спасяваме себе си.

С общи усилия сме постигнали велики неща за пчелите, пеперудите и други видове опрашители, които играят ключова роля в света. - казва Val Dolcini, президент на Pollinator Partnership, още една партньорска организация.

http://uspelite.bg