Вход
обновено 12:46 PM EET, Jan 20, 2020

Празник на розата и Фестивал на розата

Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 115 годишна традиция. Първи казанлъчани през 1903 г. организирали празник в чест на розата, цветята и плодородието, на красотата и с благодарност за поминъка на Розовата долина. Днес празникът е съхранил най-съществената част от древните ритуали, като пресъздава радостта от настъпващия розобер и гостоприемството на трудолюбивите казанлъчани.

Празникът се празнува за първи път през 1903 г. Традиционно се провежда през първите почивни дни на юни.

Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали Розобер и Розоварене в неделната сутрин и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд, което е най-големият уличен карнавал в България.

Програмата включва:

Ритуали “Розобер”по селата

В пет села на територията на Община Казанлък самодейци от читалищата по атрактивен и автентичен начин възпроизвеждат ритуала“Розобер“. С домашно приготвена пита и вкусни гостби всеки гост ще се почерпи, ще си поиграе и кръшно българско хоро, ще се окичи с гердан от рози и ще си тръгне с ръчно изработени сувенири.

Розобер в с.Кънчево

Розобер в с.Ръжена 

Ритуал с.Горно Черковище

Ритуал с.Горно Изворово

Ритуал с.Розово

 

Фестивал на виното „Розе“

Атрактивно и очаквано национално и дори международно събитие от света на винената и гурме културата.

Фестивалът   съчетава  три  основни елемента - Национален конкурс „Златен киликс”  за  най-добрите  Розета на  България, търговско изложение  на утвърдени и нови винопроизводителни предприятия  и  зона  - наслада на сетивата, за представяне  на иновативни  и гурме  продукти, партниращи  с виното.

Арт програмата, съпътстваща фестивала, следва идеята на древните тракийски орфеади и обединява в себе си изкуствата музика, танц  и живопис  с вино.

Ритуал ”Розобер”  и „Розоварене“ в гр.Казанлък

Централното централно събитие  за официалните гости и чуждестранни туристи е Ритуал ”Розобер”  и „Розоварене“Провежда се в розовите градини край Казанлък.Гостите се закичват с гирлянди от рози и наблюдават пресъздаването на ритуалите от професионални и самодейни фолклорни състави.Черпят се с гюлова ракия и розово сладко и как се запознават с технологията на варене на  розовото масло в гюлпаната.

  

Празнично карнавално  шествие

В него дефилират над 3 000 участника.Шествието се води от Царица роза и нейните подгласнички.Представят се по атрактивен начин детските градини, училищата, читалищата, спортните клубове, фолклорните състави  и др.организации.Гостуващите  състави от страната и гостите от побратимените на Казанлък градове допринасят за колоритното шествие.Навсякъде се носи аромата на рози.

  

Конкурс-спектакъл „Царица Роза”

В него вземат участие девойки – абитуриентки от казанлъшките училища, които са излъчени на предварителен конкурс.

  

Международен фолклорен фестивал

В него  вземат участие всички побратимени градове с Община Казанлък.

  

Детско шоу“Принцеси на розата“

В чест на деня на детето на 1 юни Община Казанлък организира детско шоу“Принцеси на розата“.В него вземат участие малките красавици от детските градини в общината.Излъчват се принцеси, които носят имена на цветя.

  

Национален фотопленер “В долината на розите”.

Националния  фотопленер с международно участие  „В Долината на розите” традиционно събира фотографи от България и света, за да създават професионална художествена фотография в празничните дни в Казанлък.

  

„Хлябът на българина – обред, бит и вяра”

В рамките на Празника на розата се провежда изложението „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“. Инициативата за тази проява е на Община Казанлък, в партньорство с ПГЛПТ. В изложението участват читалища и  фирми за производство на хляб и хлебни изделия от община Казанлък. Присъстващите на изложението имат  възможност и да дегустират хлебните произведения на майсторите от Казанлъшко.

  

Улица на занаятите

По време на Празника на розата в казанлък гостуват майстори занаятчии от цялата страна , които излагат ръчно изработените си произведения на ул.“Искра“

  

Празникът на розата се провежда през първата седмица на месец юни, като по обичай в първият петък е официалният празник на града – Деня на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества. Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали Розобер и Розоварене в неделната сутрин и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд, което е най-големият уличен карнавал в България.

В ежегодни и с десетилетна традиция събития в Празника на розата в Казанлък се наложиха още Международният фолклорен фестивал, конкурсите за Мини Царица Роза и Мис Долината на розите, Фото-пленера на изявени фотографи от България и чужбина, Улицата на занаятите, Конкурсите за детска песен, Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, Националния Зумба-маратон и много други.

Ето защо традиционният тридневен Празник на розата в Казанлък през последните десетилетия се превърна в продължаващ повече от месец фестивал на таланта, изкуствата и красотата с многообразна културна програма за туристите, гостите и жителите на Казанлък, налагащ вече своето име у нас и по света като Фестивал на розата в Казанлък.

www.kazanlak.bg

Последно променена вВторник, 30 Април 2019 17:47