Вход
обновено 9:25 AM EET, Jan 21, 2020

Единствен по рода си празник на лавандулата ще се проведе за шести път у нас

На 22 юни, в самото навечерие на Еньовден според българския народен календар, ще се проведе шестият национален фестивал на лавандулата в Генерал Тошево, а няколко дни по-късно, на 29 юни, както повелява традицията от последните години, събитието ще бъде отбелязано в същия формат и в село Средно Градище, Чирпанско.

По такъв начин празникът на производителите на етерични масла ще бъде честван както в Добруджа, така и в Тракия – районите, където се отглеждат най-големите лавандулови масиви и работят най-модерните дестилерии за преработка на ценната суровина.

По данни на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика” от 2012 г. България държи първото място в света по добив на етерични култури, изпреварвайки всепризнатия дотогава лидер Франция. Страната ни изнася средно по 200 тона лавандулово масло, признато с най-добро качество. Българските предприемачи отглеждат хиляди декари с първокласни сортове лавандула и маслодайна роза Дамасцена като добиваните от тях етерични масла са с превъзходни качества и много търсени на международните пазари.

Организатор на събитието е организационен комитет с председател Нина Гиргинова, а за почетен председател е избран актьорът Станислав Яневски, който често застава с името си зад каузи, свързани с опазване на околната среда и благодарение на международната си известност изключително много допринася за популяризирането на подобни добри практики и инициативи.

Както всяко досегашно издание, така и тазгодишното е обвързано със значими за двата региона каузи – опазване на културно-исторически паметници, възстановяване на църкви, подпомагане на читалища, даряване средства за детски школи. Организаторът на фестивала също така работи по създаването на Музей на лавандулата и на Лавандулова карта на България.

Тази година фестивалът ще предложи богата културна програма за посетителите, както и бизнес събития за земеделци, агроспециалисти, търговци и представители на държавната администрация от сектор "Земеделие”. Специални ателиета са предвидени за децата. По традиция ще бъдат избрани кралица и крал на лавандулата.

http://uspelite.bg