Вход
обновено 12:46 PM EET, Jan 20, 2020

Грации от 23 държави събира във Варна турнирът "Царица Маргарита"

Близо 400 грации ще участват в 27-ото издание на турнира по художествена гимнастика „Царица Маргарита“, който ще се проведе в събота и неделя в Двореца на културата и спорта във Варна. Участничките са от рекордните в историята на състезанието 23 държави - Австралия, Азербайджан, Англия, Андора, Белгия, Германия, Грузия, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Филипините, Франция, Хърватия, Чили, Япония и България. Досега най-масово бе участието през 1995 и 2006 г., когато се представиха по 17 държави. Миналата година участваха школите на 14 страни. 

 Създател и организатор на турнира, който е част от календара на Българската федерация по художествена гимнастика, е бившият депутат от НДСВ Анелия Атанасова. Специални гости на предстоящото му издание ще бъдат Симеон Сакскобургогтоски и съпругата му  Маргарита, която е патрон на турнира и през годините е връчвала награди на победителките.

 В зала „Конгресна“ ще се проведат две паралелни състезания – турнир по FIG (Международната федерация по гимнастика) за жени и девойки старша възраст и клубен турнир. При жените10 гимнастички ще се състезават в шампионат на уредите и многобой.

 При девойките надпреварата ще е между 50 грации. Състезанието ще се проведе по интересна схема, която ще бъде приложена на първия световен шампионат за младежи в Москва от 19 до 21 юли. Ще има шампионат на уредите и индивидуален отборен многобой, а с включването и на 5 девически ансамбъла ще се формира и отборно класиране.

www.kmeta.bg