Вход
обновено 12:46 PM EET, Jan 20, 2020

ПРИКАЗКА ЗА БАНСКО

"Приказка за Банско" е заглавието на новия филм заснет от екип на Балканите Нет с кадри от днешно Банско и наш архив от преди 15 години. Първата част можете да гледате в статията, а всички 3 части в Балканите ТВ. 

За Банско може да се напишат толкова статии, че само работните им заглавия да запълнят място за няколко уводни материала  - „За зимната столица на Балканите”, „За мъжкото двугласно пеене”, „ За планината и природата”, „За модерния ски курорт”, „За стареца и капамата”, „За презастрояването”, „За парк Пирин” и още, и още и всичко ще ни се струва до болка познато, защото Банско заема завидно място в българското съвремие и е един от най-посещаваните и популярни български градове. Изкушавам се да разкажа за времената на оживения летен соцтуризъм, за походите и лавините, за опасните срещи с горски обитатели, легендите за църквата Св. Троица и месността „Главите”,  за имената на пиринските върхове и много още, но ще продължа моя разказ с ресурсите и бъдещето на Банско и на туризма в България.  Банско се намира в центъра на котловина  между три планини с различен характер и облик. В котловината има над 100 минерални извора с различен химичен  състав и доказани лековити качества. Заградена от два национални парка и равнинната и част е осеяна с археологически останки от пет цивилизации. Всичко това, както и неизползваните нископланински пролетно-есенни маршрути и обекти на поклонническия туризъм, разнообразната флора и фауна характеризираща се във вертикален разрез с местообитния от медитерански до арктически тип определят използването на курорта в пълен капацитет в четири сезона. Стига да се изпълнят няколко предварителни условия:

- Всички субекти заети в туристическия бизнес да разберат, че в момента се използват само 10% от възможностите на котловината и планината. Възможностите за развитие на летния туризъм са доказани. За пример можем да споменем, че до преди 20 години процента на летните туристи беше по-голям от този на зимните. Заетите в туристическия бизнес фирми трябва съвместно да инвестират в развитието на туристическите атракции, информационната система, развитието на кадрите, популяризирането на дестинацията и на туристическите обекти водени от идеята, че удобно легло и баня туриста може да намери във всеки хотел по света, а планината, котловината и местните обичаи и ритуали са автентични и неповторими.      

- Месните власти да заработят съвместно изработвайки обща програма за развитие на туризма. Крайно време е Банско и Разлог да заровят томахавките на старите вражди и съвместно с Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен и останалите в района да подготвят обща програма, маршрути, услуги и мероприятия за повишаване на качеството на туристическите услуги. Природни богатства като 72-та извора в село Баня, изворите в Елешница, Якоруда,  Бачево и др. трябва да бъдат приоритетни проекти за всички общински администрации бидейки те могат да се ползват от туристи почиващи във всяко населено място от Варна до Кавала. Изключително богатото и разнообразно културно наследство, автентичните обичаи и ритуали са отлична инвестиция за многократно повишаване на туристическия поток.      

- Държавата и местната власт да осъзнаят, че инвестициите в ски туризма дават отличен резултат, но всяка следваща инвестиция ще бъде с много по-нисък коефициент на печалба, тъй като максималния капацитет на ски курорта е почи достигнат. Сегашния баланс между природа и ски е много крехък и прекаленият инвеститорски натиск в тази посока може да доведе до неочаквани последици.  Важно е да се мисли и за съдбата на тези обекти и съоръжения, които ще останат неизползваеми при намаляване на инвеститорския интерес и отлив на туристи. За сметка на това всесезонното и тематично разпределение на инвестициите ще облагороди съществуващи и неизползвани ресурси и ще разпредели по-равномерно натиска върху природата . В сферата на туризма ще се увеличи разнообразието на заетите професии и ще се получи всесезонна заетост и повишаване качеството на кадрите.

И най-важното културата, чистотата и поддръжката. В един момент те се превръщат във фактор  по-важен от безмислените инвестиции. Особено когато се превърнеш в европейски курорт и трябва да се конкурираш с Алпийските средноевропейските и средиземноморските курорти. Сигурно статията заприлича на доклад, но дано сме полезни на някого. А ние ще се стремим да помагаме с всичко, което умеем.  Данните приложени в статията са от собствени проучвания на Балканите Нет. Във филма за Банско са използвани собствени кадри заснети преди 15- 20 години. Интервютата с Иван Мацурев -дългогодишен ръководител на мъжката певческа група и Георги Ушев – дърворезбар и виден гражданин на Банско са от нашия архив. При проявен интерес към възможни обекти за инвестиции, пишете на нашите имейл адреси. 

 

Медия

Филм за Банско Иван Узунов
Последно променена вНеделя, 07 Август 2016 19:58