Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Дестинация Струма - Благоевград едно запомнящо се вълнуващо приключение

Ако планирате да прекарате известно време в града, за бизнес или за удоволствие, като студент или като професионалист, да посетите приятели или семейство, имате широк диапазон от опции. Ние ще бъдем повече от щастливи да ви помогнем с информация за нашия град да се разходите в градския център и посетите   по-малко известни  съседни градове, които предлагат приятна атмосфера.
Природните дадености, културно-историческото наследство на региона, богатата култура и традиции превръщат Благоевград в привлекателна туристическа дестинация. Голямо значение за поддържане на интерес не само към Благоевград, но и към региона имат изградените в недалечното минало музеи и галерии, възрожденски къщи и разбира се неувяхващата красота на Пиринския край. Природното богатство на региона е предпоставка за създаването на множество защитени територии. Това  е единствената област в страната в която има представители на 6 защитени територии. В границите и попадат 2-та най-големи Национални парка парк „Пирин” и парк „Рила”, както и 2-та Природни парка - парк „Рилски манастир” и парк  „Беласица”. В минали векове са построени красиви хижи и изградени туристически пътеки, еко пътеки даващи достъп до най-забележителните кътчета на планинските масиви на Пирин и Рила . На 60 километра е  град Банско, които се наложи като световно известен ски курорт. Югозападна България се превръща в център на зимните спортове на Балканите. В перспектива изграждането на спортни зали и спортни туристически комплекси превръщат този край в още по-модерна дестинация. Актуални са и планинските спортове алпинизъм, рафтинг делтапланеризъм  и др.
Природно-климатичните условия и термалните води на Югозападна България са също значителен туристически потенциал. Развитието на балнео лечебен туризъм започва още в миналия век, когато се изграждат курортните средица   при Сандански, с. Марикостиново и с. Огняново.1/3 от  минералното богатство на България се намира в пиринския край.
Наред с природните богатства голямо значение за развитието на родния туризъм има богатото културно-историческо минало на региона, които е разположен в централните зони на Балканския полуостров. В югозападна България е открито праисторическо селище при с. Ковачево,елинска колония при с. Рупите, римски и късно римски градове при с. Гърмен, и град Сандански, средновековна българска  крепост на деспот Алексий Слав град Мелник, голяма джамия на 500 г. от гр. Гоце Делчев, турски бани строени почти навсякъде, където има минерални извори и т.н.
С международна известност може да се похвали и ранно християнската епископска базилика от град Сандански.От съществено значение за развитието на исторически и религиозен туризъм са разкритите ранно християнски паметници повечето от които са преди ІV –VІ век.


Обекти в Благоевград


Разположен в полите на Рила планина, Благоевград е чудесна дестинация за посещение както от любители туристи, така и от желаещи да релаксират или да се порадват на нощния живот в града. Хотелите в Благоевград са на високо ниво и предлагат отлични условия, комфортно настаняване, спа процедури и разнообразни развлечения.  
Самият Благоевград е разположен по долината на Струма, а през него минава по-малката река Бистрица. Градът е разположен в Благоевградската котловина, на 360 метра надморска височина, намираща се  между планините Влахина и Рила. Намира се в непосредствена близост и до планина Пирин.
 
Благоевград е дружелюбен град с много слънчеви дни, климатът му е  предимно континентален. Атмосферните условия са благоприятни и обуславят по-високия интерес за посещение на града. Благоевград е  защитен от студените северни фронтове, именно благодарение на естествената преграда на високата Рилска планина. А планинският бриз, спускащ се по поречието на река Бистрица от Рила планина, охлажда въздуха и през най-големите летни горещини. Благодарение на липсата на промишлени замърсители и близостта на планинските гори около града, въздухът е свеж и чист.

Посетителите на града могат да се порадват на гостоприемно отношение от страна на всички хотели в Благоевград. Ако са ценители на българската историята, то непременно трябва да посетят стария възрожденски квартал Вароша. Неповторимата му архитектура, запазена и до днес може да впечатли и озари с патриотизъм всеки. В старинния квартал има много малки заведения и кафенета, в които може да опитате традиционна българска кухня. За желаещите да прекарат повече време във Вароша, са изградени хотели, изцяло във възрожденски стил и разположени в сърцето на квартала.

На около 2800 м в източна посока от квартал Вароша е ситуиран природният парк Бачиново. Разположен по поречието на река Бистрица, през парка минава алея с дължина 2 – 3 километра, по която са разположени множество заведения, аква парк и детски площадки.
Ако сте гости на града, отседнали в  Благоевград, непременно си направете разходка в тази част на града. В края на алеята има изкуственото езеро с малка дълбочина, в което може да покарате красиви лебеди - водни колела.
 
След парк Бачиново, се намира местността Бодрост . Там, само на 30 километра от шума на града, може да усетите спокойствието на планината и приказната рилска природа.
Близо до хижа Бодрост без да бъде засегната околната среда, е изграден „ЕКОЛЕНД”. Тук планинските спасители обучават малките туристи  как да оказват първа помощ,  да се ориентират в гората,  да използват туристически палатки и др.
В местноста всяка година се организират летни школи в планината за деца и ученици от страната.
През зимният сезон планините в Югозападна България предлагат още по-величествена красота. Покрити със сняг те създават други възможности за туризъм - зимни спортове, ски, ски бягане, сноуборд, кънки  на лед и т.н.
В Югозападна България са изградени най-дългите писти и лифтове, както и добра материална база в курортните градове /хотели, бензиностации, ресторанти/ , които привличат туристи от цяла Европа.

 

Последно променена вСряда, 29 Юли 2015 20:33