Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Шестокласник спечели златен медал на Международна космическа олимпиада

Едно от най-престижните интелектуални състезания в света за деца от 11 до 18 годишна възраст се провежда в град Корольов – космическата столица на Русия, където се намира Центърът за управление на космическите полети.

Стефан Минчев - ученик в VI „а“ клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ край Варна, се класира на първо място във възрастовата група „Спътник“ на ХХV юбилейна Международна космическа олимпиада. Забележителното постижение на младия гений беше реализирано в конкуренцията на 200 други ученици от различни страни. Стефан и неговата съученичка Гергана Павлова бяха единствените представители от България. Двамата представиха страната ни изключително достойно, като Стефан надви безапелационно всички свои съперници във възрастовата група от 11 до 13 години, като сред тях блестяха представители на най-реномираните руски училища.

Детето - чудо се яви на Олимпиадата с проекта си на тема „Мястото на България в световната космонавтика и полетът на Георги Иванов” и изуми авторитетната комисия, която дълго го аплодира. В труда си, той изтъкна родината ни като една от водещите космически сили в света, с 40-годишна история и сериозни достижения в космическите разработки. Шестокласникът разказа за първия български прибор за изследване на космическа плазма, изведен в орбита през 1972 г.. Силно впечатляващ беше и фактът, че родината ни е третата страна в света, наред с Русия и САЩ, която произвежда космическа храна.

 "Малка България е шестата космическа страна – при това изпратила не един, а двама космонавти, страна с два свои спътника, с над 150 прибора и апарати, които са част от съвременните космически технологии.“ 

Младата Гергана Павлова пък разказва за уникалния комплекс "Камчия" - международен образователен, културен, спортен, обществен център, който има вече 10-годишен опит и традиции в работата с деца и млади хора.  

Възпитаниците на ЧСУ „Юрий Гагарин“ са посетили Центъра за управление на полетите и са участвали в телемост с Международната космическа станция, Стефан дори е разговарял с космонавтите Сергей Рязанский и Александър Мисуркин, които изпълняват космическата си мисия на орбиталната станция в момента.

В петък е официалното награждаване, след което участниците в Олимпиадата ще посетят звездното градче Корольов и Центъра за подготовка на космонавти. Тогава е и церемонията по закриване на юбилейна Международна космическа олимпиада.

 

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px