Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

2 златни и 4 сребърни медала спечелиха млади български математици

Младежката Балканиада по математика (JBMO) завърши успешно за българския отбор. Младите математици си спечелиха общо два златни и четири сребърни медала.

Олимпиадата е ежегодна и в нея имат право да участват ученици на не повече от 15 години и половина. Балканиадата продължава един ден, в който участниците се състезават, решавайки 4 задачи в продължение на 4 часа и половина. Математическите задачи са в областта на алгебра, геометрия, теория на числата и комбинаторика. Максималният брой точки, който всеки участник може да получи при правилно решение на всяка една от задачите, е 10.

Ето как се справиха българските ученици:

 • Десислава Николова (8. клас, СМГ, София): 10+10+6+10=36: златен медал.
 • Борислав Кирилов (8. клас, ПЧМГ, София): 10+10+6+10=36: златен медал
 • Милко Бакалов (8. клас, СМГ, София): 8+10+6+7=31: сребърен медал.
 • Мартин Копчев (8. клас, ПМГ, Габрово): 10+10+1+10=31: сребърен медал.
 • Валери Ванков (8. клас, СМГ, София): 9+7+0+6=22: сребърен медал.
 • Aндон Тодоров (8. клас, СМГ, София): 10+10+0+1=21: сребърен медал.

Отборно България се класира на второ място от общо 18 държави. Първенец е Румъния. Тазгодишната балканиада, 22-ра подред, се проведе в Гърция на остров Родос от 19 до 24 юни.

Ръководители на българския отбор бяха доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН, Емил Карлов и Мария Томова от СМГ. Състезателите, които ни представиха на това престижно математическо състезание, бяха определени след 2 контролни с най-добрите математици в тази възрастова група от цялата страна.

Регламент за определяне на националния отбор за участие в Младежката Балканската олимпиада по математика:

 1. Разширеният национален отбор за МБОМ се състои от ученици, които са 7., 8. или 9. клас и към датата на събитието не са навършили 15,5 години.
 2. За определяне на разширения национален отбор за МБОМ се събират точките: - за учениците от 7. клас – от пролетните математически състезания за 7. клас и от националния кръг на олимпиадата по математика за 7. клас; - за учениците от 8. и от 9. клас – от националния зимен математически турнир „Атанас Радев“, пролетните математически състезания и от националния кръг на олимпиадата по математика за съответния клас.
 3. Участниците в разширения национален отбор са първите четирима ученици от 7. клас, първите 8. ученици от 8. клас и първите трима ученици от 9. клас. При равенство в точките се допускат всички ученици със съответния равен брой точки.
 4. За определяне на националния отбор с участниците в разширения национален отбор се провеждат 2 контролни състезания от националната комисия.
 5. Класираните на първите 6 места според резултатите от контролните състезания съставят националния отбор. При равенство в точките за последните места националната комисия провежда допълнително контролно състезание.
 6. http://uspelite.bg
Banner 468 x 60 px