Вход
обновено 11:16 AM EET, Feb 18, 2020

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ участва в „Алея на книгата“

За първи път през месец август 2019 година кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН участва в „Алея на книгата“ в гр. Варна. На откриването на десетдневното културно събитие млади учени от Института за български език приветстваха гостите, организаторите и всички приятели на книгите и на българския език.

В следващите два поредни дни в Литературния кът посетителите имаха връзможността да разговарят на различни теми, свързани с българския език и неговата правилна употреба, както и да се включат в подготвените от Института за български език езикови игри и демонстрации.

На 3 август желаещите да проверят своята езикова култура и познания по български език бяха много. Освен да премерят сили в езиковите игри – текст за редактиране с допуснати правописни и пунктуационни грешки и задачи от областта на лексикологията и фразеологията – те се запознаха с представянето на многообразните електронни ресурси, разработени от Института за български език и предоставяни свободно в интернет пространството.

Много от участниците показаха отлични знания, за което получиха награди – стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ и информационни материали с достъпните в интернет ресурси на Института за български език, а изненадата за най-добре представилите се бяха тениски с мотото на кампанията. Въпросите и коментарите на участниците провокираха оживен разговор на различни теми, свързани с правописа, пунктуацията, граматиката и словесното богатство на българския език. Впечатляващо бе представянето на неколцина от най-малките, които демонстрираха отлични за възрастта си познания и интерес към българския език и книгите.

http://www.bas.bg

Banner 468 x 60 px