Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Археолози със сензационно откритие при разкопки в Родопите

Най-голямата базилика в Родопите  и на Балканите -епископска катедрала от Ранно християнската епоха разкриха  при разкопки  на Перперикон археолози.  Тя се намира в южната част на крепостта и е с дължина 25 метра. За уникалната находка съобщи ръководителят на проучването проф. Николай Овчаров. Според учения, Трикорабната базилика  датира  от края на  5-ти век, което доказвало тезата ,че тракийското светилище е било епископски център в периода 4-5-ти век. До момента при разкопки на Перперикон  археолозите са открили още две базилики – в източната част на скалния град и  под стената на средновековния замък.

Новооткритата епископска катедрала  е малко по-голяма от  старата  митрополия в Несебър. Пред журналисти Овчаров изтъкна, че поредната археологическа находка в Източните Родопи  доказва тезата за културното великолепие на Перперикон, който през 4-5 век процъфтява като епископски център. Градена е с добре обработени каменни блокове,подобно на другите антични строежи.  „Основната сграда e била с прекрасна колонада на два етажа, с галерия на втория етаж. Зидовете са дебели повече от метър, изградени с квадрови каменни блокове. Подовете са покрити с каменни плочи, частично и с тухлени подове”, обяви  проф. Овчаров. Той предположи, че  в западна посока, най-вероятно има и втори притвор. Разгърнат е и двор, характерен за ранно християнските църкви с което общата дължина на базиликата  надхвърля 40 метра.

Ранната базилика просъществува  в този си вид до 7-ми век. Два века по-късно е прекроена на средновековен храм. Чрез  редуциране на  дължината, се превръща в  еднокорабна.  По-късно – през 12-ти век, търпи още едно прекрояване, като дължината и става около 13 метра.

Археологът обяви, че пред него и екипа му стои ново предизвикателство. През 14-ти  век сградата на базиликата е изоставена, и на мястото й се развива акропол с 25 гробници, които тепърва ще бъдат проучени.

Banner 468 x 60 px