Вход
обновено 7:33 PM EEST, May 20, 2018

Какви ще бъдат приоритетите на естонското председателство на Съвета на ЕС? Страната е начело на ЕС от 1 юли

„Естония е готова за президентството“, заяви министър-председателят на Естония Юри Ратас. „Ние сме готови да водим съюз от 28 страни членки, дом на близо 500 млн. души.


Програмата на естонското председателство е съставена от четири основни сфери:
1. Открита и иновативна европейска икономика, при която ще бъде премахната ненужната бюрокрация. Подкрепяне на икономическия ръст и създаването на работни места при възползване от потенциала на единния пазар.
2. Сигурна и безопасна Европа, при която да има общи решения при сигурността и политиката на външните граници, както и по въпроса за миграцията и приема на мигранти.
3. Дигитална Европа и свободно придвижване на данни, при които да се развие цифрово общество. Предвижда се бърз, висококачествен и достъпен интернет като основа за умна и водена от данни икономика.
4. Включваща и устойчива Европа, при която да има равни условия за всички. Това означава подкрепа на по-добър баланс в работата и семейния живот. Естония смята за важно по-чистите условия на живот, които могат да се постигнат чрез зелена икономика и прилагането на Парижкото споразумение за климата.

Banner 468 x 60 px