Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

2 000 места за кандидат-студенти извън България в наши университети

2 000 места предоставят българските ВУЗ-ве за кандидат-студенти и специализанти по различни специалности за кандидат-студенти от българска народност извън България, стана ясно на среща на спецалисти, експерти и зрелостници в гимназията в Босилеград. Увеличението е почит двойно в сравнение с м.г., каза поетът от Боселградското с.Белут и гл. счтоводител на културно информационния център /КИЦ/ на сънародниците ни в Босилеград. Срещата е организирана от КИЦ-а, който ще организира кандидат-студентската кампания за завършващите гимназия и кандидатстващите от Западните покрайнини.

 В срещата в босилеградската гимназия участваха представители на Министерството на образованието, Държавната агенция за българите в чужбина, от генералното консулство на България в Ниш. Те предоставиха условията за следване на българските университети за българите в чужбина по Постановление № 103.

Правителството на България тази година предоставя 2000 места на българските университети за кандидатстуденти и специализанти от най-различни специалности за българите в чужбина. Само за кандидатте от Босилеград и Цариброд квотата е 180 места. Кандидат-студентите от българска народност извън България ще полагат квалификационни изпити по български език и литература и българска история. От културния център в Босилеград вече предоставиха литература по БЕЛ и история за кандидат-студентите от Западните покрайнини. Има идея да бъдат подновени безплатните 50-часови курсове за кандидат-студенти по история и БЕЛ за кандидат-студентите в Босилеград, които пред години водиха преподаватели от гимназията по древни езици и култури в София.

http://www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px