Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Европейски форум за гражданско участие: заедно можем повече

На 30 май сред предразполагащата атмосфера на клуб Перото, над 90 участници – представители на граждански организации и активисти от България и от над 15 държави в Европа обсъждаха какви са предизвикателствата пред гражданското общество и какви са възможностите за общи действия, инструментите за оказване на влияние и начините за мобилизиране на гражданите. 

CVS_004 - Copy

Организатори на събитието бяха Форум Гражданско Участие в партньорство с European Civic Forum, Европейска служба за граждански действия – ECAS и БлуЛинк, съвместно с Европейската комисия – екипа по реализиране на кампанията за Европейската гражданска инициатива и под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Откриващо послание на тема: Изгубена кауза ли е гражданското участие, отправи Ричард Янгс, старши анализатор в Карнеги Европа – Лондон, който очерта шест групи от предизвикателства пред гражданското общество и гражданското участие, които са свързани с качеството на демокрацията.  Според него, въпреки негативните тенденции по отношение на качеството на демокрацията, гражданското участие е във възход с уговорката, че не става въпрос само за ръст на гражданските организации, но за различни неформални движения и инициативи. През последното десетилетие тези масови движения донесоха промяна във формата на участието. Ричард Янгс зададе рамката на дебата като очерта основните предизвикателства:CVS_014

  1. Европейският с