Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Суперкомпютри: Ще догони ли ЕС водещите сили при суперкомпютрите?

Европейска инициатива си поставя за задача сдобиването със суперкомпютър, който ще помага за обработката на големи масиви данни и за научни открития.

Анализът на данни е в основата на много съвременни научни области - например, развитието на изкуствен интелект, моделирането на климата и криптографията. За тази цел е нужно използването на суперкомпютри - машини, които са способни да обработят 1 милион милиарда операции в секунда или повече.

Нито един от 10-те най-бързи компютри в света в момента не се намира в Европа. Нещо повече, технологиите продължават да се развиват и се очаква в следващите няколко години да се появят компютри, които извършват 1 милиард милиарда операции в секунда, т.е. те ще бъдат още 1 000 пъти по-бързи. Нито една страна в ЕС не може да разработи такава машина самостоятелно.

Комисията по промишленост в ЕП подкрепи на 19 юни план за разработване на европейски суперкомпютър, които ще е сред най-бързите три в света до 2022 година.

Европейската комисия предлага съвместно финансиране на проекта със средства от бюджета на ЕС, от страните членки и с частни инвестиции. Средствата от европейския бюджет ще бъдат 486 млн. евро до края на 2026 г., като страните, които проявяват интерес, ще трябва да осигурят еквивалентна сума. България е сред 13-те страни, участващи в инициативата. Допълнителни 422 млн. евро се очаква да дойдат от частния сектор.

„За съжаление, Европейският съюз е пренебрегвал този сектор твърде дълго“, заявява докладчикът на ЕП Зигмантас Балчитис (С&Д, Литва). Той посочва, че страни като САЩ и Китай се надпреварват в развитието на суперкомпютри. През юни бе представен последният американски суперкомпютър Summit, който извършва 200 милиона милиарда операции в секунда и е над два пъти по-бърз от китайския TaihuLight.

Според г-н Балчитис в ЕС не достигат около 500 млн. евро годишно, за да се конкурира с другите страни, които инвестират сериозно в разработката на суперкомпютри.

Европейската индустрия осигурява 5% от ресурсите от свръхбързи компютри в света, но има дял от 29% от общото потребление на тези ресурси.

Парламентът ще гласува в пленарна зала по инициативата на 3 юли.

Източник: ЕП

Banner 468 x 60 px